Szabadon akarja látni Navalnijt az Európai Bíróság

2021. február 17. 16:56

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust.

2021. február 17. 16:56
null

A tájékoztatás szerint Navalnij január 20-án fordult a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz, amely most a szabadon bocsátását kérte. Mint írták, a kérelemben foglalt sérelmek kivizsgálására Oroszországnak feltett kérdésekre adott válaszokat Navalnij vitatta. Véleménye szerint az orosz kormány által felsorolt intézkedések nem biztosítottak számára elegendő védelmet élete és egészsége tekintetében.    

A bíróság szerint figyelembe véve a kérelmező életét fenyegető kockázatok jellegét és mértékét,

illetve fogva tartása általános körülményeit, első látásra nyilvánvalónak bizonyult, hogy szükséges az ideiglenes intézkedés alkalmazása az eljárási szabályzat 39. cikke alapján. Hozzátették, a vonatkozó cikk szerinti intézkedés nem befolyásolja az üggyel kapcsolatos későbbi döntéseket. Az EJEB kizárólag kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2021. február 26. 12:40
Mindig van ilyen marhaság: szabadságot Angela Davisnek, még, ha a pisztolyával lövöldöztek is a bíróságon. Azóta persze az USA lett a barát, a (Szovjet)Oroszország meg ellenség, de e hülyeség maradt.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. február 18. 08:07
Ha valaki sikkaszt, jogerősen elítélik majd külföldre távozik azt miért is? Egyénként meg közük semmi.
MZXX
2021. február 17. 21:36
Ki kell lépni belőle, a hülyéket magukra hagyni.
dr Justice
2021. február 17. 18:11
Csakhogy értsük, hogy az Európai Bíróság mivel foglalkozhat: "Az Emberi Jogok Európai Egyezménye nemzetközi szerződés, amelyet kizárólag az Európa Tanács tagállamai (!) jogosultak aláírni. Az Egyezmény és annak jegyzőkönyvei hozták létre a Bíróságot és határozzák meg annak működését, valamint tartalmazzák azon jogok és biztosítékok felsorolását, amelyeknek tiszteletben tartását az államok vállalták. A Bíróság alkalmazza az Egyezményt. Feladata annak biztosítása, hogy az államok tiszteletben tartsák az Egyezményben foglalt jogokat és biztosítékokat. E feladatot az egyének – vagy esetenként államok – által benyújtott panaszok (az ún. „kérelmek”) megvizsgálásának útján látja el. Ha megállapítja, hogy valamelyik tagállam (!!!) megsértette ezeket a jogokat és jogi garanciákat, ítéletet hoz. Kérelem csak olyan állam ellen nyújtható be, amelyre nézve az Egyezmény kötelező(!!!), azaz részese annak." Amikor tehát egy "független" hatalmi ág hatáskörét túllépve próbál beavatkozni más állam (nem tagállam) belügyeibe, az már nettó politikai hangulatkeltés, és súlyos diplomáciai incidens!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!