Mike Pompeo: Színjáték volt a venezuelai választás

2020. december 07. 22:18

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető hétfőn népszavazást szorgalmazott az általa bojkottált törvényhozási választások nyomán.

2020. december 07. 22:18
null

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető hétfőn népszavazást szorgalmazott az általa bojkottált törvényhozási választások nyomán. Guaidó elképzelése szerint a venezuelaiak szombatig voksolhatnának arról, hogy január 5-én lejáró parlamenti házelnöki mandátumát meghosszabbítsák. Mint mondta, ez "szabad, tisztességes és átlátható" választások szervezését biztosítaná.    

A hivatalban lévő Nicolás Maduro venezuelai elnök vezette Szocialista Párt vette át az ellenőrzést a venezuelai törvényhozás felett az ellenzék által bojkottált vasárnapi parlamenti választás révén.

A szocialisták és szövetségeseik a képviselői helyek valamivel több mint kétharmadát szerezték meg. A voksolást, amelyen a választók alig harmada vett részt, Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere politikai színjátéknak nevezte és kijelentette, hogy Washington továbbra Guaidót ismeri el átmeneti elnökként.

Az Európai Unió szintén közölte, hogy nem ismeri el sem a voksolást, sem annak eredményét.    

Ugyanakkor az orosz külügyminisztérium állásfoglalása szerint a voksolást „felelősségteljesebb és átláthatóbb módon hajtották végre, mint egyes más országokban, amelyek általában mintademokráciának mutatják magukat”. Az orosz külügyi tárca hozzátette: „bizonyos kormányoknak” a választásokat elutasító magatartása mutatja, hogy képtelenek az objektív valóságot elfogadni.    

Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. január 05. 20:54
az amerikai az...
Unknown
2020. december 08. 10:42
USA: "Gratulálunk Mr. Bidennek a venezuelai győzelméhez - is." EU: "Örülünk, hogy a jogállamiság precedensével jó példát mutatnak a világ demokrata államainak, hogy még szorosabb együttműködés valósulhasson meg a béke és tolerancia, valamint a fenntartható növekedés jegyében. És most énekeljük el az Internacionálét tőzsdei-(nem)bináris nyelven." Ki tudja ezt komolyan venni...?
Anonymtalan
2020. december 08. 07:49
Ebben legalább hasonlít az amerikaira. Bár kissé más a színdarab, de mindkettő ócska komédia.
Newman
2020. december 08. 04:01
Juan!!! De Mike nem ezt ígérted!!!:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!