Megkezdődött az elektori szavazás Amerikában

2020. december 14. 19:16

Több szövetségi államában már leadták voksukat az elektorok az ország következő elnökére.

2020. december 14. 19:16
null

Az egyes államok fővárosaiban december 14-én gyűlnek össze az elektorok, hogy a választásokon szerzett támogatásnak megfelelően formálisan is leadják voksukat. Az elektori szavazatokat lepecsételve elküldik majd a szenátus elnökének, és a kongresszus két házának együttes ülésén, január 6-án fogják hivatalosan összesíteni az elektori kollégiumban leadott voksokat.    

A novemberi elnökválasztás eredménye szerint a demokrata párti Joe Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, míg a hivatalban lévő republikánus Donald Trump 232-t. A győzelemhez az 538 tagú elektori kollégiumban 270 elektori szavazat szükséges.    

Minden egyes tagállamnak annyi elektorhoz van joga, ahány a képviselőinek és a szenátorainak a száma. A tagállamok túlnyomó többségében a győzelmet arató jelölt - függetlenül a győzelem arányától - megkapja a tagállam valamennyi elektorát.    Az elektori szavazást idén a szokásosnál nagyobb figyelem övezi, miután Donald Trump nem volt hajlandó elismerni vereségét, és választási csalást emlegetett.

(MTI)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 16. 03:51
"Milo Yiannopoulos: Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem "A kibaszott földig le kell rombolni a republikánus pártot. Trump kinevezései a Legfelsőbb Bíróságra értelmetlenek voltak. Feleslegesen védelmeztünk egy önző bohócot." "Mindent elveszítettem azért, hogy Trumpot a hivatalába segítsem. Az életem és karrierem tönkrement. Megérte? Nem. Úgy érzem, elárultak. Bosszút fogok állni." "Életem hátralévő részét a republikánus párt elpusztításának szentelem." Ezeket Milo Yiannopoulos írta a napokban a Parler nevű közösségi oldalon. Yiannopoulos 2016 környékén a Trump körüli újjobboldal alfaprovokátora volt, egészen addig, míg egy műsorban arról nem beszélt, hogy "a melegek világában fiatalabb fiúk és idősebb férfiak közötti kapcsolat nagyon pozitív tapasztalat lehet". Innentől fokozatosan marginalizálódott, elveszítette könyvszerződését, letiltották Facebookról és Twitterről is, csillaga leáldozóban volt - Schmidt Mária alapítványa azért így is meghívta Budapestre előadni 2018-ban. Az utóbbi időben a Parler nevű alternatív platformon ír, és láthatóan nem elégedett sem a választással, sem a korábban Daddy-nek nevezett Trumppal, sem a republikánus párttal, sem azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem hozott olyan döntést, ami változtatott volna az eredményen. A republikánus párt elpusztítása mellett egy másik ötlete is van posztjai alapján: szerinte a déli államoknak ismét el kellene szakadniuk." https://444.hu/2020/12/15/milo-yiannopoulus-eletem-hatralevo-reszet-a-republikanus-part-elpusztitasanak-szentelem
Menhetten
2020. december 15. 07:09
Tehát Joe Bident most már az elektorok is megválasztották az Egyesült Államok elnökének. Azután, hogy a Trump saját embereiből is álló (!), republikánus többségű legfelsőbb bíróság 9-0 arányban utasította el az "óvását". Azután, hogy 59 (!) alkalommal buktak el a választás érvényességét támadó beadványai a bíróság előtt az elmúlt hónapban. Azután, hogy máig semmilyen valós bizonyítékkal nem tudta alátámasztani a csalásról szóló meséjét. Mindezt úgy, hogy amikor állítólag elcsalták a választást, amikor a bíróságok ellene ítéltek, amikor a saját maga által odaültetett legfelsőbb bírók ellene fordultak - végig ő volt hatalmon. Trump bukása ugyanolyan hazug és szégyenletes, mint a hatalmon töltött négy éve volt. Még egy hónapig fog látszódni, aztán összecsapnak a feje fölött a hullámok, magánemberként már nem bújhat majd el például az adóügyei elől... Hogy Joe Biden - és főleg Kamala Harris! - milyen vezető lesz, nem tudom. De annak, hogy ez a gusztustalan, lealacsonyító, szánalmas és gyerekes vesszőfutás véget ér, szívből örülök. https://www.motherjones.com/politics/2020/11/how-trump-lost/?fbclid=IwAR0OF2sQMwwvqAV8xahESc-2Rx_Mls8K7oiyr8i9VsHdW3b9c9fYRWARRzs
jánosbácsi
2020. december 15. 07:01
Orbán a pácban. Ők nem fognak kesztyűs kézzel bánni Orbánnal .
neociprióta
2020. december 15. 03:14
finito la comedia.....a nárcisztikus prosztatadaganat, telekspekuláns elnökjelöltet végleg picsán rugta a demokrácia....LOL.....irány a sitt Trumpi....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!