Orosz és amerikai űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

2020. április 09. 13:11

A járvány miatt az űrhajósokat az elmúlt hónapban rendkívül szigorú megfigyelés alatt tartották.

2020. április 09. 13:11

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén startolt el csütörtökön Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz MSZ-16 űrhajó. 1961 óta ez volt a 400. rakétafelbocsátás a kazahsztáni űrállomásról. A koronavírus-világjárvány miatt az orosz egészségügyi hatóságok az elmúlt egy hónap alatt rendkívül szigorú karanténmegfigyelés alatt tartották Anatolij Ivanyisint, Ivan Vagnert és Chris Cassidyt.

A világjárvány miatt az orosz állami űripari vállalat (Roszkoszmosz) elszigetelte a sajtótól az űrhajósokat, akik szerdán videokonferencia keretében nyilatkozhattak. Ivanyisin és Cassidy immár harmadszor, Vagner először vesz részt űrrepülésen. Az űrállomáson jelenleg az orosz Oleg Szkripocska, valamint az amerikai Jessica Meir és Andrew Morgan tartózkodik. A csapat a tervek szerint április 17-én tér vissza a Földre. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője a héten kijelentette, hogy a vállalat kilenc alkalmazottjánál diagnosztizálták a koronavírus-19 fertőzést. A vállalatnál mintegy 200 ezren dolgoznak.

(MTI)
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2020. április 10. 13:47
Én minden közös űrrepülésnek örülök. A politikai és katonai fenekedést gyengíti a két legerősebb atomhatalom között. (Oroszország persze csak az atomfegyverek terén az egyik legerősebb ország. A hagyományos fegyverekben Kína már sokkal erősebb, de valószínűleg Anglia és Franciaország is.) Sokkal jobb lehetne az élet, ha meg tudnának békülni a legerősebb országok egymással.
Akitlosz
2020. április 09. 21:43
Járvány nélkül sincsen más ország csak Oroszország, amelyik embert szállító űrhajókat tud indítani igény szerint. Ezt azért senki sem hitte volna 40 éve. Ráadásul ez, bár fejlesztgetve, de azért még mindig ugyanaz az 1960-as évekbeli Szojuz űrhajó típus.
Senki Alfonz
2020. április 09. 20:43
Ők viszik tovább az emberiség DNS-kódját? Ráadásul egy csaj is van közöttük, tehát mindent bele!!! A szoftverbe azért bele kell babrálni, mert vagy háborúval, vagy vírussal, de csak kinyírja magát az emberiség.
Thorin
2020. április 09. 16:54
Az inditás helye az űrkikötő, nem űrállomás, az odafent kering.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!