Elsüllyedt egy migránsokat szállító gumicsónak az Égei-tenger török partjainál

2020. január 03. 15:48

Elsüllyedt egy migránsokat szállító gumicsónak az Égei-tengeren, a délnyugat-törökországi Fethiye üdülőváros partjainál. A balesetben legalább nyolc ember, köztük három nő meghalt.

2020. január 03. 15:48

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint a csónakban összesen 15-en utaztak. Fethiye földrajzi elhelyezkedését figyelembe véve vélhetően a szemközti görög szigetre, Rodoszra tartottak. A hatóságok a csütörtök éjszakai riasztás óta nyolc migráns holttestét emelték ki a vízből, hét ember után pedig még kutatnak. A kereséshez a török parti őrség egy repülőgépet, egy helikoptert, három hajót és egy búvárcsapatot vezényelt a szerencsétlenség helyszínére.

A török parti őrség adatai azt mutatják, hogy 2019-ben összesen 34 illegális bevándorló vesztette életét átkelés közben. Az adatokból az is kiderül, hogy 2020 első három napján már 323 migránst tartóztattak fel a török hatóságok a tengeren az Európai Unióval kötött menekültügyi egyezmény értelmében, míg ez a szám tavaly januárban, a hónap egészét tekintve 1092 volt.

Idén ez az első olyan eset az Égei-tengeren, amely során migránsok vízbe fulladtak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön azt jelentette, hogy a múlt évben több mint 74 ezer menedékkérő érkezett Görögországba Törökországból, ami 47,2 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. Hozzátették: jelenleg mintegy 42 ezer menedékkérő tartózkodik az égei-tengeri görög szigeteken olyan táborokban, amelyek összesen legfeljebb 8500 ember befogadására alkalmasak. Az érkezők számának növekedésével a szigeten található táborokban uralkodó életkörülmények, amelyek eleve rosszak voltak, tovább romlottak – mutattak rá.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2020. január 04. 15:05
Elsüllyed egy csónak a tengeren, nyolcan meghalnak, a mandiner fórumán gyűlnek a lájkok. A fideszes csőcselék nem okoz meglepetést, de hogy a mandiner alkalmazottaiban már a jó ízlés utolsó szikrái is kihunytak...
Jason Bourne
2020. január 03. 22:44
Darvin díjasok. Ugyanolyan hülyék, mint jópár éve az a két részeg, aki felfújható gumikacsával vágott neki a Balatonfüred-Siófok útnak, csak ezeknek mákjuk volt, mert a vízirendőrök kihalászták őket.
3M..
2020. január 03. 20:39
Gumicsónak? Megdöbbentő. Egy fadarab nem süllyedt el sehol? Szebb Jövőt!
cutcopy
2020. január 03. 18:07
Gyuribának nem gond a 30 százalékos veszteség..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!