Merkel: Távol még a menekültügyi rendszer fenntartható és igazságos megoldása

2019. augusztus 29. 15:40

A német kancellár örül, hogy a bizottság új elnöke „felvette a listájára” a menekültügyi rendszer ügyét. Angela Merkel Berlinben fogadta a görög miniszterelnököt.

2019. augusztus 29. 15:40

Továbbra is távol van a fenntartható és igazságos megoldás az Európai Unió menekültügyi rendszerének megújítása ügyében – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A kancellár kiemelte: örömmel fogadta, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen „felvette a listájára” a menekültügyi rendszer ügyét, amely huzamosabb ideig foglalkoztatja majd még az EU közösségét.

Kiriákosz Micotakisz elfogadhatatlannak nevezte, hogy a menedékkérők befogadásának terhét azokra az országokra helyezik, ahol megérkeznek az EU területére. 

Az úgynevezett dublini – EU-s menekültügyi – rendszer ügyében „Európának szolidaritást kell tanúsítania, egyszerűen nem lehet, hogy vannak országok, amelyek hasznot húznak a(z állandó belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezetből, és a másik oldalon elzárkóznak attól, hogy akár csak egy kicsit kivegyék a részüket ennek a problémának a megoldásából” – mondta a görög kormányfő.

Angela Merkel hozzátette: a feladatok tagállamok közötti elosztását illetően teljes mértékben egyetért Kiriákosz Micotákisszal, úgy véli, hogy tovább kell tárgyalni, és az eddigieknél „jobb eredményeket” kell elérni.

A német kancellár üdvözölte azt is, hogy a júliusban hivatalba lépett Micotákisz-kormány törekszik az EU-Törökország menekültügyi megállapodás végrehajtásának további előmozdítására. Hozzátette, hogy Berlin az ankarai vezetéssel is rendszeresen egyeztet arról, hogy milyen segítségre van szüksége, „hiszen Törökország igazán nagyon-nagyon sok menekültet fogadott be”.

A görög miniszterelnök kifejtette, hogy kormánya a menedékkérelmi eljárások felgyorsítására és a menedékkérők elhelyezési körülményeinek javítására is törekszik, az ország határának védelmében pedig számít Németország támogatására. Kiemelte, hogy Görögország határa az EU külső határa, amelynek védelmében „együtt kell működni”

Aláhúzta, hogy a menekültügy „nagy kihívás, a következő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság számára is”. Görögország és Németország ezen a területen is együttműködést tervez, azzal a céllal, hogy egységes szabályok legyenek az egész EU-ban – mondta.

Kiriákosz Micotákisz a görögországi államadósság-válság kezelésével kapcsolatban hangoztatta: az a célja, hogy hazája az általa vezetett kormány munkája végén hagyja maga mögött végleg a válságot.

Az adósság törlesztésére vonatkozó kérdésekre leszögezte, hogy mindenképpen teljesítik a 2019-re és 2020-ra tett költségvetési és államháztartási vállalásokat. Az a legfontosabb, hogy Görögország visszaszerezze a bizalmat és a hitelességet, ezért reformok és beruházások révén minél inkább ösztönözni kell a gazdasági növekedést, mert minél erősebb a gazdaság, annál könnyebb az államadósság csökkentése.

Ennek érdekében át kell alakítani a téma megközelítését, el kell érni, hogy Görögország gazdasági, pénzügyi értelemben ne problémaként jelenjék meg, hanem megbízható országként és komoly üzleti lehetőségeket kínáló, vonzó beruházási célpontként – fejtette ki a görög kormányfő.

Aláhúzta, hogy az EU-s elvárásoknál jóval nagyobbra törő reformokra készülnek, és ehhez is kérik Németország támogatását. Az együttműködés része az a 2020 elejére tervezett közös, görög-német üzleti fórum is, amelyen a görögországi beruházási, befektetési lehetőségekről lesz szó, legfőképpen a klímavédelemmel és a megújuló erőforrásokkal összefüggésben – mondta Kiriákosz Micotákisz.

(MTI)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2019. augusztus 29. 21:33
Afrikában több mint 3000 nyelvet beszélnek. Egyes vidékeken falvanként más nyelvet. A törzsi ellentétek a gyarmatosítás után, a függetlenség elnyerésével nem hogy csillapultak volna, de fel is erősödtek. Ez, és a társadalmi, gazdasági, kulturális, politikai fejletlenség még 100-150 évig szegénységre, elmaradottságra kárhoztatja Afrikát. A népesség további gyors növekedése pedig végképp elzárhatja a felemelkedéstől. A migránsok befogadása nem oldja meg Afrika problémáit, csak exportálja más földrészekre. A népességrobbanás megállítása, az oktatás és az egészségügy fejlesztése, az emberhez méltó élet alapszintű feltételeinek megteremtése minden egyes afrikai számára - nagyjából így kezdődhet a kilábalás a jelenlegi helyzetből. Mindezekre sem az ottani politikusok, sem a világot vezető hatalmak részéről nincs kellő akarat. Még szavakban sem, nem hogy tettekben. Elszomorító kimondani, de Afrikára, az ottani emberekre Haiti sorsa vár. Kilátástalan tömegnyomor, járványok, éhínségek, vízhiány, törzsi villongások, népirtások, polgárháborúk. Megismétlem: A MIGRÁNSOK BEFOGADÁSA NEM OLDJA MEG AFRIKA PROBLÉMÁIT, CSAK EXPORTÁLJA MÁS FÖLDRÉSZEKRE.
Korrupt Kornél
2019. augusztus 29. 21:23
miért lenne távol? Vissza őket hazájukba, ahol konfliktus van bevonulnak az ensz kéksisakos békefentartói. ennyi
Zsaturnuzs
2019. augusztus 29. 21:21
Merkel távozása van túlságosan távol... A Willkommenskultur meghirdetésekor kellett volna rohadt gyorsan lapátra tenni őt. Addig is, amíg Merkel néni leléptetésére várunk, józan és emberséges megoldás a migráns-válságra 3+1 lépésben: 1) A gazdasági bevándorlók befogadásáról vagy elutasításáról minden ország maga dönthessen. 2) A menekülteket a hazájukhoz legközelebbi, már biztonságos országban kell ellátni, emberséges módon, hazatérésükig vagy befogadásukig. 3) A menekültek befogadásáról vagy elutasításáról minden ország maga dönthessen. 3+1) Az illegális bevándorlókat mindig és minden körülmények között ki kell toloncolni. A menekült fogalmának definíciója: akinek életét, vagy testi épségét a hazájában közvetlen veszély fenyegeti. Háború, polgárháború elől lehet menekülni. Politikai üldöztetés elől akkor, ha a politikai elítélteket kínozzák, kivégzik, eltüntetik stb. Minden más (gazdasági, politikai, társadalmi) válsághelyzet helyszíni segélyezéssel, szükség esetén ENSZ-en keresztüli politikai nyomásgyakorlással oldandó meg.
Mia szösz
2019. augusztus 29. 20:42
"Kiriákosz Micotakisz elfogadhatatlannak nevezte, hogy a menedékkérők befogadásának terhét azokra az országokra helyezik, ahol megérkeznek az EU területére. " Tisztelt Micotakisz úr, ha Önök a schengeni övezet szabályai szerint védenék a határaikat a hatalmas tengeri flottájukkal, akkor a migránsok nem érkezhetnének Görögországban az EU területére. Érdekes. Erre a nem elhanyagolható tényre az elmúlt 5 évben egyetlen nyugat-európai vezető sem hívta fel az aktuális görög főcsővezető figyelmét? Vajon miért nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!