Terrorista szervezet lett az Iráni Forradalmi Gárda

2019. április 08. 17:05

Az Iszlám Állam és az al-Kaida szintjére került Washingtonban az iráni fegyveres testület.

2019. április 08. 17:05

A Fehér Ház hétfői bejelentése szerint – amiről a BBC hírportálján tudósított – a fegyveres testület az iszlám köztársaság eszköze arra, hogy globális terrorját terjessze.

Trump amerikai elnököt is idézi a BBC, aki szerint ez a váratlan lépés szükséges volt ahhoz, hogy elismerjék, Irán nem csak hogy a terrorizmus szponzora, de a Forradalmi Gárdán keresztül maga is résztvevője a terrorizmusnak. Szerinte ez a lépés elősegíti az Iránra nehezedő nyomást. Ezentúl aki az Iráni Forradalmi Gárdával üzletel, az a terrorizmust támogatja – jelentette ki az amerikai elnök. 

Az MTI idézte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, aki szerint a döntés egy héten belül hatályba lép. Teherán máris ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A The Wall Street Jorunal című lap pénteken éjjel internetes honlapján már jelezte a várható döntést. A lap akkor kiemelte: ez az első alkalom, hogy egy külföldi kormányzati szervezetet terrorszervezetté nyilvánítsanak. Amerikai sajtóértesülések szerint a bejelentéssel egyidejűleg – megtorló válaszlépéstől tartva – készültségbe helyezik az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának haderejét a Közel-Keleten.

Szintén a The Wall Street Journal szellőztette meg, hogy a döntés része az Iránra kifejtett nyomásgyakorlásnak, ám a kormányzaton belül sem mindenki értett vele egyet. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Mike Pompeo külügyminiszter támogatta a lépést, amely szerintük hozzájárulhat a Forradalmi Gárda Európában és másutt fenntartott üzleti kapcsolatainak felszámolásához is.

Ugyanakkor a Pentagon tisztségviselőinek ez nem tetszett. Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője például óvatosságra intett, attól tartva, hogy ez visszaüthet a térségben állomásozó amerikai erőkre. Szerinte ráadásul korántsem biztos, hogy az iráni gazdaság megszenvedné az amerikai döntést.

(MTI,BBC)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. április 08. 19:07
Az USA állam vagy az USA vállalat szerint ? Az USA lassan, de biztosan már nem a világ zsandárja. Meggyengült. És tovább erodálódik. Azt pedig, hogy az Iráni Forradalmi Gárda mi, azt az irániak mondják meg. Az, hogy az USA már nem olyan tényező, mint amilyen volt régebben, bizonyítja Venezuelai kudarca, ami a legutóbbi, de voltak előtte más dolgok is, mint amilyen az eset Észak-Koreával.
Senye Péter
2019. április 08. 18:41
Magasba lendített tenyér: náci; ököl: terrorista (l. fénykép).
Tidal_wave
2019. április 08. 18:12
Zázrivecz nem őket akarta behívni választási megfigyelőnek a 2010-es választások idején?
mo ching
2019. április 08. 17:41
Bagoly mondja verébre, hogy nagyfejű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!