A német média a görögországi menekültvándorlásról

2019. április 11. 09:40

A Görögországban veszteglő menekültcsoportok körében, a közösségi oldalak felbujtására indult gyülekezéssel és vándorlással a német sajtó is foglalkozott.

2019. április 11. 09:40

A szombati, Diavata tábor mellett történt összecsapásról, illetve az athéni főpályaudvaron összegyűlt pár száz fős tömeg megjelenéséről a nagyobb német lapok közül a Die Welt, a Focus Online, a T-online, illetve két nappal később a FAZ számolt be. A tudósítások az összecsapás kapcsán egységesen 800 migránsról beszélnek, akik kövekkel dobálták meg az ellenük felvonult rendfenntartó erőket, míg a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg visszaszorítására. Az írások beszámolnak arról, hogy a menekültek gyülekezésének és elindulásának oka a közösségi médiában március eleje óta megjelent hamis híresztelések, amik a görög-északmacedón határ megnyitásáról szólnak – annak ellenére, hogy ezeket Athén és Szkopje is cáfolta.

A Die Welt cikke törökországi forrásokra hivatkozva arról is ír, hogy a török-görög határ megnyitásának hamis hírére már Törökországban is fokozódott a migrációs nyomás, Edirne közelében egyik napról a másikra a „megszokott” 180 határátkelési kísérlet ezer fölé emelkedett. A FRONTEX szóvivőjét idézve beszámolnak arról is, hogy a közösségi médiában „A remény karavánja” vagy hasonló elnevezésű állítólagos NGO-k kezdték meg néhány héttel korábban a határnyitásokról szóló hamis hírek terjesztését különböző arab nyelveken, de kilétüket egyelőre nem tudták beazonosítani, feltételezhetően csempészbandák állnak a háttérben.

A FAZ írása fentieket azzal egészíti ki, hogy hasonlóra került sor 2016 márciusában, amikor egy „Kommando Norbert Blüm” elnevezésű menekültaktivista szervezet buzdította az Idomeni mellett összegyűlt 12 ezer fős tömeget, hogy egyszerre rohanja meg a határt (a német publicista és volt kereszténydemokrata szövetségi munkaügyi miniszter Norbert Blüm nem sokkal korábban látogatta meg az ottani tábort). A cikk a görög belügyminisztériumra hivatkozva hozzáteszi, a kezdeményezők nyilvánvaló szándéka megható illusztrációk készítése (mint a gyerekeket és elesetteket mutató képek), amely szintén emlékeztet a 2015-2016-os menekültválság megjelenítésére, ahogyan az angol feliratú táblákat is „aktivisták” nyomják a menekültek kezébe. A görög táborok helyzetére tekintettel ugyanakkor a cikk megjegyzi, érthető, hogy a menekültek örömmel fogadják a határ megnyitásának hírét.

A német közszolgálati média nem számolt be a fenti görögországi eseményekről, de április 4-én egy hosszabb, gazdagon illusztrált cikket tett közzé a Samos szigeti menekülttábor áldatlan állapotairól.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2019. április 11. 12:02
Német média? A legnagyobb lakáj a világon! Most sem a valót írták. Az embercsempészeknek nincs jatt tömeges vándorlás esetén,pláne ha az táborokból történik. Az NGO-k szervezik.Régen volt már valami balhé valamelyik határon.!!
zakar zoltán béla
2019. április 11. 10:49
asdfgjk
C.Dömötör
2019. április 11. 10:27
A német média... Most olvastam, hogy a képzett németek tömegei hagyják el az országot, míg a nem kvalifikáltak tömegeit engedik be az országba. De ezt nem egy német lapban olvastam, hanem itt: https://www.nzz.ch/meinung/deutschlands-doppeltes-migrationsproblem-zu-und-abwanderung-ld.1464988?mktcid=smsh&fbclid=IwAR1Sb5m0W60xSJRHhq7kiSXD-EeM3-fQZQTJr5O1ij6eSPvNByzyS7xVmW8 Ehhez a következőket fűzi hozzá egy a Svájcban dolgozó német orvos: ,,Majdnem 25 éve exportál Németország orvosokat a világ minden tájára, és ez ahhoz a figyelemreméltó tényhez vezet, hogy bár Németország képezi ki a legtöbb orvost a világon, mégis hiány van a kvalifikált szakemberekből. A NZZ leírja ezt egyedi kísérletet a németeknél, akik kiváló orvosokat és mérnököket exportálnak, és helyette analfabéták tömegeit importálja. Egy valódi win-win szituáció, csak az kérdés, hogy kinek?"
fogd a pénzt és kuss
2019. április 11. 10:26
minden újság ugyan azt mondta... ühüm.... ez csak azt jelentheti, hogy mindenki ugyan azt látta, ugyan azt hallotta, ugyan azt gondolja, ugyan onnan tájékozódik.... érteni vélem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!