Hivatalos: Trump elismerte Izrael jogát a Golánra

2019. március 25. 17:38

A hétvégén twittelt először az elismerésről, most itt a hivatalos bejelentés.

2019. március 25. 17:38

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan  elismeri Izrael fennhatóságát a Golan-fennsík felett. Az aláíráson jelen volt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, akivel a Fehér Házban tartott rövid ceremónia után tárgyalt is az amerikai elnök. Ezen Trump hangsúlyozta, hogy bármilyen jövőbeni közel-keleti béke-megállapodásnak biztosítani kell Izrael jogát az önvédelemre. Rövid beszédében Donald Trump „megvetendőnek” minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást.

Benjámin Netanjahu azt hangoztatta, hogy bár Izraelnek eddig is sok barátja volt a korábbi amerikai elnökök sorában, de Donald Trumphoz egyikük sem mérhető. Donald Trump „megígérte, és megcsinálta” – fogalmazott Netanjahu a Golan elismerésére utalva. Az izraeli kormányfő a Hamasz rakétatámadásaira utalva leszögezte: „Izrael ezt nem fogj tűrni”. Majd hozzáfűzte: kormánya minden lépésre kész népe és állama védelme érdekében.

Benjámin Netanjahu lerövidítette amerikai útját, és az aláírási ceremónia után azonnal visszaindult Izraelbe. Kedden még beszédet mondott volna a legbefolyásosabb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött háromnapos tanácskozásán és  a Trump-házaspár állami vacsorát adott volna a tiszteletére. 

Az AIPAC tanácskozásán hétfőn mondott beszédet – mások mellett – Mike Pence amerikai alelnök és Beni Ganz izraeli tábornok, aki a pár hét múlva tartandó izraeli választásokon Netanjahu legesélyesebb kihívója. Mike Pence kifejtette, hogy a Hamasz rakétatámadása azt bizonyítja, a gázai szervezet „nem partner” a békéhez. Az alelnök terrorista szervezetnek minősítette a Hamaszt, és azt hangoztatta, hogy célja Izrael elpusztítása. „Az Egyesült Államok soha nem fog a terrorista Hamasszal tárgyalásokba bocsátkozni” – hangsúlyozta Pence.

A legerősebb ellenzéki pártot vezető Ganz elsősorban az izraeli belpolitika problémáit elemezte az AIPAC-konferencián, de fontosnak tartott leszögezni azt is, hogy „szükség esetén” nem habozna erőt alkalmazni Irán ellen. Ganz „Izrael igazi partnerének és szövetségesének” nevezte Donald Trumpot.

(MTI)

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2019. március 25. 21:53
Az erőszak sosem vezet célra. Az erőszak csak erőszakot szül.
Amondó
2019. március 25. 20:05
Ld. "Minden idők legnagyobb biznisze" https://blog.hu/user/1272904/tab/activity
Lópitzi
2019. március 25. 19:13
Az EU jól bekapta a f@szt. Nem ismerheti el a Golánt Izraelnek mert akkor a Krímet meg az oroszoknak kellene elismerni. Sakk Matt !
Aerion
2019. március 25. 19:06
Mindenkinek írom, nagyon fontos a tisztánlátás, a perspektíva, a mit miért, és milyen áron. Ha Izraelt elpusztítják, ha elnyeli azt több százmillió arab és néger, Izraelt, értitek? Mit gondoltok, velünk mi történik majd? Az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy bármit tegyünk ez ellen, nem lehet válogatni, se hátra, se oldalra nézegetni, mert úgy elvágják a lábikránkat, hogy a következp pillanatban már csak azt látjuk, hogy a nyaki ütőerünkből a képünkbe fröccsen a vérünk. Ők többen vannak, mi kevesen, és még kevesebben azok, akik értik mi történik. Büdös a zsidó szövetsége? Hogy csak érdekből tartanak velük, és legszívesebben ők maguk vágnák el a torkunkat? Kit érdekel? Egyáltalán nem számít, mit akarnok ott a haszidok, vagy akárkik, akármiért. Tegyék, higgyék, csinálják! Velünk semmit sem fognak tenni, bármennyire is akarnák, mert még jobban magukra maradnának. Nekik ugyanúgy szükségük van ránk, ha nem jobban, mint nekünk rájuk. A zsidó nem ostoba, a legokosabb emberfajta, kivéve a zseniket minden nemzetből. A nemzeti zsidó velünk tart, és ez most nem az a kor, amikor azt kell feszegetnünk, miért. Kétségkívül jobb lett volna, ha erre 100 évvel ezelőtt kapunk választ, ez az egész nem történik meg, a zsidók ma is élhetnének, Holocaust nélkül, de a zsidóbolsevizmus elpuszult volna, még az írmagja is. Helyette? Legyilkoltak pár millió gyereket, öreget, nőt, munkást, csupa potenciális szövetségest. Ez ellenség meg túlélte, és ma a világ ura, és minket fenyeget. Ez nem történhet meg még egyszer! A zsidóbolsevizmusnak el kell pusztulnia. Először győzzük le ezt az ellenséget, ami az ütőereinken tartja a kését, minden miértre ráér a győzelem után válaszokat keresni. Lépésről, lépésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!