Másfél év alatt megépül Genova új hídja

2018. október 05. 14:10

A hídomlásban 43-an haltak meg.

2018. október 05. 14:10

Legfeljebb másfél év alatt megépül Genova új hídja – jelentette be Marco Bucci, az északkelet-olaszországi város polgármestere, akit az olasz kormány pénteken nevezett ki az augusztus 14-én leomlott híd helyén építendő új hídért felelős rendkívüli biztosnak.

Marco Bucci elmondta, hogy az új hidat 12-16 hónap alatt meg akarják építeni, de az építés kezdetétől számított legfeljebb 18 hónap alatt Genova új hidat kap. Pénteken újraindult a forgalom a hídomlás területe közelében haladó vasútvonalon is, amely a hídomlás óta szünetelt.  A rendkívüli kormánybiztos húszfős szakértői csoport élén a leomlott Morandi híd lebontásáért, a híd darabjainak elszállításáért és esetleges újrahasznosításáért, valamint az új híd tervének kiválasztásáért és megvalósításáért lesz felelős. 

Az ötven napja leomlott híd lebontása azonban csak december közepétől kezdődhet, addig a hídroncs ügyészségi foglalás alatt van.  Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint a kormánynak a híd újjáépítésére vonatkozó rendelete kizárta, hogy az új hidat az az autósztráda-társaság építse meg, amely a leomlott Morandi hidat üzemeltette.  Marco Bucci kinevezését Genova lakossága és Giovanni Toti Liguria tartományi elnöke is üdvözölte. 

A hídomlásban 43-an haltak meg és mintegy 600 ember kényszerült elhagyni otthonát. Az 1967-ben felavatott Morandi híd a város keleti és nyugati részét összekötő útvonalnak számított. Az olasz közlekedésügyi minisztérium szakértői jelentése szerint a hídomláshoz több együttes tényező vezetett, köztük a híd terhelése, valamint a szerkezet hiányos karbantartása. 

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2018. október 06. 09:51
..."a hídomláshoz több együttes tényező vezetett, köztük a híd terhelése, valamint a szerkezet hiányos karbantartása." A hídakat maximális terhelésre méretezik, ami a valóságban sohasem következik be. Karbantartással a híd kinézését lehet megoldani (festéssel, tisztítással, pucolással...). Nehéz lenne egy vasbeton tartóelembe új vasalást tenni. Mondjuk ki: 1. A híd tervezésében történthetett hiba, de ez valószinűtlen, mert már a próbaterhelésnél megmutatkozott volna. 2. Kivitelezési hiba történt, aminek következtében a tartószerkezet fokozatosan gyengült. Ez a nagyon valószinű.
rajgy
2018. október 06. 09:48
A mi Lánchídunk azért jobban sikerült. A pillérek még a német bombákat is kiállták.
Newman
2018. október 05. 21:52
Nem kell kapkodni! ELÉG HA JÓL MEGCSINÁLJÁTOK!!! Tacoma híd óta, nem volt hasonló összeomlás!
luisbathhelena
2018. október 05. 19:07
az új hidat 12-16 hónap alatt meg akarják építeni, Hja, akarni én is akarok pl. egy lottó- ötöst... Reméljük az új híd nem 1,5 évig bírja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!