Stefano Bottoni: Az olasz baloldal nem érti, mit szeretnének az emberek

2018. augusztus 29. 15:48

Meghívót vitt Salvininek Orbán az Európai Néppártba?

2018. augusztus 29. 15:48

Stefano Bottoni történész volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége kedden este azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tárgyalt ugyanazon a napon. 

A találkozóról az olasz sajtó is rengeteget cikkezett, felvetve a kérdést, hogy Orbán miért nem a miniszterelnökkel, és miért nem Rómában, hanem Milánóban tárgyalt. Bottoni szerint Orbánnak igaza van azzal kapcsolatban, hogy Salvinit választotta tárgyalópartneréül, hiszen a belügyminiszter uralja a politikát, a miniszterelnök pedig ezt jó politikusként ismerte fel. 

Szerinte hiába erősebb a kormánykoalíció nagyobb tagja, az Öt Csillag Mozgalom, a miniszterelnök Giuseppe Conte szinte láthatatlan, de az „erős ember” valójában Salvini. „Elvi síkon Orbán és Salvini között különbség nincsen” – fejtegette, kitérve arra, hogy a megvalósításban különbözik a két politikus véleménye.

Ugyanis míg Olaszország a migránsok szétosztása mellett kardoskodik, Magyarország épp ez ellen foglal állást. Azzal viszont, hogy az olasz ügyészség vád alá helyezte az elmúlt napokban Salvinit, a politikus népszerűsége 4 százalékponttal emelkedett. „Ennyire nem tudják a baloldali olasz elitek lemérni, hogy a közvélemény mit kér” – fejtegette, hozzátéve, hogy a belügyminiszter annak ellenére tudja formálni az olasz politikát, hogy a sajtó egésze és a „művelt közvélemény” is ellene dolgozik.

„Orbán Viktor nem azért ment Milánóba, hogy megdicsérje Salvini migrációs politikáját, hanem azért, mert Salviniben látja az olasz jobboldal potenciális vezetőjét és Berlusconi utódját” – szögezte le. Bottoni ugyanakkor nem hiszi, hogy Orbán egy új európai pártcsalád létrehozásához keresne partnert, hiszen a miniszterelnök ennél sokkal pragmatikusabb, tapasztaltabb és cinikusabb. Ő az Európai Néppártot belülről akarja átalakítani – fejtegette, szerinte ugyanis Orbán az olasz Ligát akarja bevinni a néppárti képviselőcsoportba. „Orbán sokkal többet nyerhet, ha az új Néppárt élére áll”, szögezte le, kifejtve, hogy a migráción felül nem sok közös pont van Orbán, Wilders, Le Pen, vagy épp Hans-Christian Strache között. 

A történész szerint Orbán hatalmának garanciája ugyanis nem ezekben a politikusokban, hanem Bajorországban rejlik, mely német tartomány (és a CSU) nélkül nincs orbáni Magyarország. „A német befektetők nélkül a magyar gazdaság nem létező tényező Európában...ha ez megszűnik, akkor Orbán Viktor egy kis, kelet-európai szélsőséges párt vezetőjévé válik, akinek a súlya nulla” – mondta. 

Végezetül Bottoni szólt arról is, hogy ha az olasz kormánykoalíció fenn szeretne maradni, akkor pártjainak be kell tagozódniuk az egyik nagy, európai pártcsaládba, hiszen sem az Öt Csillag Mozgalom, sem a Liga nem tagja egyetlen nagyobb EP-frakciónak sem. A történész szerint ezzel Orbán Viktor éppen meghívót vitt Salvininek egy esetleges, néppárti betagozódáshoz.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hetedik
2018. augusztus 29. 22:39
Orbán ismét zseniális,visszatette magyarországot a világformáló politika térképére! Talàn csak Horthyhoz mérhető a nemzet mentő nemzet megtartó képessége. Persze a korlátoltabb ezt nem làtja benne,vagy csak szimplán irigyli ha látja..... Veszélyes időkben mindíg kellett egy Széchenyi vagy Deák, korábban nem latszott h a mai időkben is lenne hasonló nagyság a mai politikai palettán de Orbán az
zakar zoltán béla
2018. augusztus 29. 20:08
Azt se!
tango47
2018. augusztus 29. 18:40
"... a belügyminiszter annak ellenére tudja formálni az olasz politikát, hogy a sajtó egésze és a „művelt közvélemény” is ellene dolgozik." Még nem jöttek rá, hogy Trumppal is ez volt: a média 100 százaléka ellene dolgozott, aztán ki nyert?
luga
2018. augusztus 29. 18:28
Nem is tudtam, hogy Németországból kizárólag a bajorok fektetnek be Magyarországon. Az meg, hogy az olasz balosok nem értik meg, hogy mit akar az olasz nép, a vicc kategóriába tartozik. Ők mindenképpen a globalizmus hívei, őket akarják kiszolgálni, nem a saját országuk népességét. Bottoni egy jó nagy szemellenzővel nézi a dolgokat. Jobb lenne, ha valóban csak a történelemmel foglalkozna, már ha történész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!