Egy szíriai filmes riporthamisítással vádolja Oroszországot a dúmai vegyi támadásról

2018. április 26. 20:58

Az orosz köztévé hamisított riporttal próbálta bizonyítani, hogy valótlan volt a szíriai Dúma elleni feltételezett vegyi támadás – állítja egy szíriai filmes.

2018. április 26. 20:58

Egy szíriai filmes azzal vádolta meg csütörtökön az orosz köztévét, hogy hamisított riporttal próbálta bizonyítani: valótlan volt a szíriai Dúma elleni feltételezett vegyi támadás.

A 31 éves Humam Hoszari állítása szerint a Russia-1 tévécsatorna olyan képsorokat szedett le az internetről, amelyek még 2016-ban készített a Reuters brit hírügynökség forgatócsoportja Kelet-Gútában.

„Az orosz tévé tette leleplezi, hogy milyen messzire képes elmenni a hírhamisításban” – jegyezte meg telefonon beszélve a dpa német hírügynökségnek. 

Hoszari - elmondása szerint - az utóbbi öt évben Kelet-Gútában élt, és tanúja volt a 2013-as vegyi támadásnak, amelyről 2016-ban elkezdett forgatni egy rövidfilmet. A Reuters stábja épp ekkoriban járt ugyanott, és képsorokat vett fel Hoszari forgatásáról. A Russia-1 ez utóbbiakból vágott be riportjába – állítja a szíriai filmes.

Nyugati feltételezések szerint 2018. április 7-én vegyi fegyvert vetettek be az akkor még lázadók kezén lévő kelet-gútai városban, Dúmában. A Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen véltek felfedezni vegyi anyag okozta tüneteket.

A nyugati országok Damaszkuszt vádolják a vegyi támadás végrehajtásával. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia megtorlásul precíziós légicsapásokat mért több szíriai katonai célpontra. A Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai kormány és szövetségese, Oroszország visszautasította a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2018. április 26. 22:52
Persze, hamisított riport..., mikor a szíriai 5 éves gyerek, aki rajta van a "vegyifegyver mosás" filmen, saját maga mondja el és mutatja meg a helyszínen, hogy mit csináltak velük és hogy semmi bajuk nem volt, amikor összeszedték őket az utcán, ezért nem is értették miért locsolják a nyakukba aztán a vizet.
Mich
2018. április 26. 22:16
A szíriai iszlamisták között több az írogató és filmező aktivista, mint azok, akik fegyverrel a kézben harcolnak...
Rugo
2018. április 26. 21:41
Nyilvánvaló megrendezett szélhámosság. Már kínos annyira primitív, röhej volt amit a BBC a vegyi támadásról mutatott. A "mérgezett" gyerekek nyugodtan álltak a sorban, hogy slaggal locsolják őket, a karonülős gyereket meg sem vizsgálták, csak valami sparyt kapásból ráfújtak, amitől szegény majdnem megfulladt.
Petykabá
2018. április 26. 21:32
na persze persze, érdekes arról nincs cikk hogy a legújabb vegyi hoaxban szereplő emberek állítják, hogy nem volt vegyi támadás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!