Döntöttek: gendersemleges lesz a kanadai himnusz

2018. február 01. 14:30

A konzervatívok tiltakoztak, hiába.

2018. február 01. 14:30

A kanadai szenátus elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében gendersemlegessé teszik az ország himnuszát, az O Canadá-t. A változás a himnusz második sorát érinti: az in all thy sons command, vagyis „(igazi hazaszeretet) vezérli az összes fiadat” sort in all of us command-ra („vezérel mindannyiunkat”) írják át. A törvény most Kanada általános kormányzójának királyi jóváhagyására vár – adja hírül a BBC.

A törvényjavaslatot 2016-ban nyújtotta be egy amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedő képviselő, Mauril Bélanger, aki azóta elhunyt. A törvény elakadt a szenátusban, a konzervatívok tiltakoztak a változtatás ellen. Egy hasonló törvényjavaslatot 2010-ben már elutasított az akkor még konzervatív többségű kanadai parlament. Az O Canada 1980-ban lett az ország hivatalos himnusza, azóta 12 törvényjavaslatot nyújtottak be a mű gendersemlegesítésére, 2013-ban pedig kampány indult a változtatás előmozdítása érdekében, többek között Margaret Atwood írónő is kiállt az ügy mellett.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2018. február 02. 09:32
A javaslat egy "...amiotrófiás laterálszklerózisban" szenvedő képviselőtől származik - írja egy immár második alkalommal tripper-fertőzést szenvedő Mandi-szerkesztő. Ugye, ugye? Nem kéne annyit kurvázni...
yes_we_can
2018. február 02. 01:34
Rendben. De hol van ennek az őrületnek a végállomása? Amikor már elégedettek lesznek a kretének? Van erről valami sejtés?
egysegelem
2018. február 01. 23:15
"eltünteti a himnuszából a férfiakra való utalást" a ferfiakra valo kizarolagos utalast, ugyanis amikor legutobb ellenoriztem, nem csak ferfiak eltek Kanadaban, sajnos a kizarolag szo nelkul a mondatod ugy ahogy van szimpa hazugsag
mokány
2018. február 01. 22:46
Kíváncsi lennék Belgium himnuszára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!