Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Putyin jelöltségének érvénytelenítését

2018. február 16. 15:30

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Kszenyija Szobcsak elnökjelölt arra vonatkozó folyamodványát, hogy minősítse törvénytelennek Vlagyimir Putyin bejegyzését elnökjelöltként.

2018. február 16. 15:30

Elvetette pénteken az orosz legfelsőbb bíróság Kszenyija Szobcsak elnökjelölt arra vonatkozó folyamodványát, hogy minősítse törvénytelennek Vlagyimir Putyin bejegyzését elnökjelöltként a március 18-án megtartandó elnökválasztásra.

Szobcsak arra hivatkozott, hogy Putyinnak nincs joga indulni az elnökválasztáson, mert már eltöltött két egymást követő mandátumot az elnöki hivatalban. A legfelsőbb bíróság az elutasítást azzal indokolta, hogy a törvény az elnökség két egymás követő mandátumával kapcsolatban ír elő korlátozást, de nem szabja meg kettőben a hivatalban eltöltendő időszakok felső határát.

Putyin két négyéves ciklust követően 2008-ban Dmitrij Medvegyev kormányfőnek engedte át – választások révén – az államfői posztot, majd 2012-ben visszatért az elnöki posztra, amelynek mandátumát időközben hat évre hosszabbították meg.

Vlagyimir Putyin független minőségben jelöltette újra magát, és a közvélemény-kutatások szerint nagy valószínűséggel nyerni is fog. Szobcsak a Polgári Kezdeményezés elnevezésű párt elnökjelöltje, volt médiaszemélyiség.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. február 16. 17:52
itt vannak a valtoztatasok, sokat nem valtozott csak negyrol hat evre noveltek az elnoki mandatum hosszat: http://www.constitution.ru/10003000/note.htm ha arra vagy kivancsi, hogy nem Putyin miatt tettek-e bele a подряд szocskat, akkor a valasz nem, ez mar Jelcin alatt megvolt.
Akitlosz
2018. február 16. 17:25
Szobcsak nem érti a törvényt. Vagyis érti, csak a választási show kedvéért azért bepróbálkozott, ez is ingyen hírverés neki.
mokány
2018. február 16. 16:54
T Mandi! Szemlézd légyszi, az emlegetett törvény szövegét.
Newman
2018. február 16. 16:48
DÖBBENET:))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!