ENSZ főbiztos: Gyorsan és egységesen kell cselekedni

2016. március 02. 15:20

Egy hónap eltelt és még mindig nem tudjuk, hogyan költik el a felajánlásokat – utalt Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerdán a 11 milliárd dollárra, amit a februári londoni donorkonferencián a szíriai menekültválság enyhítésére ajánlottak fel Törökországnak. Grandi az egységes fellépés fontosságát hangsúlyozta a brüsszeli Politico hírportálnak.

2016. március 02. 15:20

A migrációs válság kezelése során Európának el kell kerülnie az olyan megosztó válaszlépéseket, mint a határok önkényes lezárása, azok ugyanis azzal a kockázattal járnak, hogy hatalmas menekülttáborrá változtatják a Görögországhoz hasonló frontországokat – figyelmeztetett Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

A Politico című brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújából kiderül, hogy a válságból kivezető utat szerinte a közös európai megoldás és a menekültek áttelepítése jelenti.

Elmehetek Bécsbe és Berlinbe, de még mindig azt gondolom, hogy a megoldás itt van” – mondta Grandi az Európai Unió fővárosára utalva. „Európa kizárólag akkor találhat megoldást a migrációs válságra, ha egységes marad, és a tagállamok együttműködnek” –tette hozzá.

Sokkal többet is tehetnének az uniós tagországok, eltekintve azoktól, amelyek ténylegesen befogadják a menekülteket, mint Görögország és Olaszország, valamint azoktól, amelyekben szívesen látják őket, mint Németország, Ausztria és Svédország” – hangsúlyozta az 59 éves olasz diplomata.

Gyorsan kell cselekedni

Grandi szerint kulcsfontosságú a migrációs hullám megfékezéséről a török kormány és az uniós tagállamok vezetői között novemberben létrejött egyezmény, amelynek értelmében Ankara további erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló migráció megfékezésére, és cserében az unió vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását.

A főbiztos ugyanakkor csalódottságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hónapokig tartott, mire az uniós tagállamoknak sikerült megállapodniuk a Törökországnak nyújtandó segélyalap finanszírozásáról. Ugyanez a probléma szerinte a februári londoni donorkonferencián a szíriai menekültválság enyhítésére felajánlott 11 milliárd dollárral is. Egy hónap eltelt, és még mindig nem tudjuk, hogyan költik el a felajánlásokat. „Ezek a dolgok nem várhatnak hat hónapig. Nagyon gyorsan kell cselekednünk, ha hatást akarunk elérni” – fogalmazott Grandi.

Filippo Grandi uniós tisztségviselőkkel tárgyalt kedden Brüsszelben a görög kormánynak nyújtott támogatás megnöveléséről. Athén korábban azzal fenyegetőzött, hogy blokkolni fog minden, az EU migrációs stratégiájára vonatkozó döntést, amennyiben a tagállamok magára hagyják a válság által leginkább sújtott Görögországot.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. március 02. 16:31
Milyen alapon beszélnek? Ensz táborban történt!!!!: "34 gyerek halt éhen az ENSZ egyik menekülttáborában A szudáni menekülttáborban éhen halt gyerekek még 5 évesek sem voltak Dél-Szudánból az év eleje óta 60 ezren menekültek el a polgárháború elől, de az országon belül is 1,5 millió belső menekült van – közülük 112 ezren élnek az ENSZ által fenntartott táborokban. Az ENSZ már júniusban arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus miatt 250 ezer gyermek éhezik. Az ENSZ szóvivője, Stephane Dujarric tájékoztatása szerint szeptember első hetében 34 gyerek éhen halt a táborban. Az áldozatok még ötévesek sem voltak."
mo ching
2016. március 02. 16:25
Az olaszoknak tele lett a gatyájuk a gondolattól, hogy dél felől is, meg kelet felől is hozzájuk áramlik be az összes migri. Ha lezárják a görögök északi határát, akkor Albánián keresztül a digókhoz fog ömleni az egész banda. Enszes mókusok meg tudhatnák, hogy meddig menekült, és mikortól migráló vándor az illegális határátlépő. Persze, ha direkt csúsztat...
Aranykor
2016. március 02. 16:19
11 milliárd dollár kontra humanitárius katasztrófa a görög-macedón határon. Ez az egész világ megőrült. Már tegnap is elgondolkodtam azon, hogy az egyik enszes fazon valami elképesztően drágának tűnő öltönyben papolt a humanitárius katasztrófáról. Na, pont az ilyen enszes öltönyös alakok csinálják a katasztrófát. Semmi emberi érzés nincs bennük, nem is választotta őket senki, semmi kapcsolatuk az átlag emberi világgal. 11 milliárd dollárt összegyűjtenek, akiknek meg összegyűjtik ott nyomorognak a határon. Mondjuk ez utóbbiak is várhatnának nyugodtan a sorsukra egy rendes befogadóhelyen, de ehelyett rohannak a dszer-maniért. Megértem és, hogy Dzsermaniban a segélyek nagyobbak, mint máshol, meg hát az a Dzsermani mégis csak egy neves ország, de azért ennyire...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!