A NATO megtanulja kezelni Oroszország „hibrid háborúját”

2014. augusztus 18. 08:55

A NATO európai erőinek főparancsnoka egy interjúban arról beszélt: Oroszország hibrid háborút folytat Ukrajna ellen, amit a NATO-nak meg kell tanulnia kezelni, és a tagállamoknak fel kell készülniük a felségjelzés nélküli alakulatok beszivárgására. Az ukrán helyzet miatt vasárnap Berlinben tárgyalt a német, az orosz, az ukrán és a francia külügyminiszter.

2014. augusztus 18. 08:55

NATO-nak meg kell tanulnia kezelni az Oroszország által folytatott „hibrid háború” révén keletkező helyzetet, és mindenekelőtt fel kell készülnie a felségjelezés nélküli egyenruhát viselő fegyveresek beszivárgására – mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka a Die Weltnek adott interjúban.

Philip Breedlove kifejtette: a hibrid háború négy eszköz ötvözésével folytatott hadviselés. Ezek a diplomácia, az információ, a katonai-fegyveres erő és a gazdaság, az egyes elemek angol nevének (diplomacy, information, military, economy) kezdőbetűjéből képzett katonai szakkifejezéssel: dime.

A hibrid modell "összefogja a nemzetállami hatalom, befolyás valamennyi eszközét, és felhasználja egy másik nemzet ellen”, és éppen ennek a modellnek a működését lehet megfigyelni Oroszország Ukrajnával kapcsolatban folytatott tevékenységében – mondta a NATO európai erőinek főparancsnoka, nagyon aggasztónak nevezve az új hadviselési forma megjelenését a gyakorlatban.

Hozzátette: az ukrán válsággal kapcsolatban „teljesen őszintén szólva az a legfontosabb, hogy a NATO-tagországok legyenek felkészülve az úgynevezett zöld alakok, vagyis a felségjelzés nélküli egyenruhát viselő katonák” megjelenésére, akik a Krím félszigeten kipróbált módszert alkalmazva nyugtalanságot szítanak, kormányzati épületeket foglalnak el, szakadárokat képeznek ki a fegyverforgatásra, és így megrendítik az egész ország stabilitását. Amennyiben a szövetség ilyen jelenséget tapasztal bármely tagállamában, a kollektív védelem elve alapján azonnal közbelép – jelentette ki a NATO európai főparancsnoka.

Az ukrajnai helyzet miatt a német külügyminiszter francia, ukrán és orosz kollégáival tárgyalt Berlinben vasárnap. Frank-Walter Steinmeier kijelentette: a kelet-ukrajnai fegyveres összetűzéseket elszenvedő polgári lakosság megpróbáltatásai miatt érthető, hogy jelenleg elsősorban a humanitárius helyzetre irányul a figyelem, de „nem szabad elhanyagolni a politikai rendezés lehetőségeinek keresését”, mert az a veszély fenyeget, hogy a konfliktus résztvevői a válság „mind mélyebbre húzó spiráljába” kerülnek. Mint mondta, a folyamatok alapján akár az is előfordulhat, hogy közvetlen összeütközésbe kerül az ukrán és az orosz hadsereg, amit „mindenképpen el kell kerülni”.

Legutóbb július elején ült össze a négy külügyminiszter: akkor abban állapodtak meg, hogy az EBESZ-misszió feladatát kiterjesztik az ukrán-orosz határ megfigyelésére és hogy a szakadárok bevonásával tárgyalásokat kezdenek egy tartós fegyvernyugvásról.

Enyhülés és fegyverszünet helyett azonban tovább mélyült a válság. S vasárnap Pavlo Klimkin katonai támogatást kért a NATO-tól és az EU-tól az oroszbarát szakadárok elleni harchoz.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. augusztus 18. 14:49
" A NATO-nak meg kell tanulnia kezelni az Oroszország által folytatott „hibrid háború” révén keletkező helyzetet...." Aha! A NATO megtanulta a kapitalizmus-kommunizmus hidegháborút kezelni, most, hogy nincs "ideológiai" ok Oroszország ellen, mert az is liberális piacgazdaság lett, JÉ!, a NATO-nak meg kell tanulnia a gazdasági hdegháború "hibrid" változatát? "1989. december 2-3-án Málta partjainál találkozott Mihail Gorbacsov szovjet államfő-pártfőtitkár és George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Megbeszélésükön elsősorban Európa keleti felének demokratikus átalakulása, a német egység lehetőségének világpolitikai összefüggései voltak terítéken, a világsajtó - méltán - a hidegháború lezárásaként értékelte tárgyalásukat." Olyan jól sikerült a Jalta-i világrend átszervezése, hogy az USA sosem írta alá a Máltai Egyezményt, és így lett minden ex-kommunista országból NATO tag, közvetlenül Oroszország határain. Talán okosabb lenne azt mondani, hogy Oroszország tanulta meg az USA-NATO hibrid háborúját, illetve annak okait.
Csigorin
2014. augusztus 18. 14:14
Leforditva: ha barmelyik orszaggal a natonak baja van, akkor keres egy orszagot ahol az adott orszag nepebol el valami kisebbseg, majd azokat nekiall vegzalni. Ha azok ezellen tiltakoznanak, akkor erre valaszul megtamadjak az anyaorszagot.
hátakkor
2014. augusztus 18. 11:03
"Philip Breedlove kifejtette: a hibrid háború négy eszköz ötvözésével folytatott hadviselés. Ezek a diplomácia, az információ, a katonai-fegyveres erő és a gazdaság, az egyes elemek angol nevének (diplomacy, information, military, economy) kezdőbetűjéből képzett katonai szakkifejezéssel: dime. A hibrid modell "összefogja a nemzetállami hatalom, befolyás valamennyi eszközét, és felhasználja egy másik nemzet ellen”, és éppen ennek a modellnek a működését lehet megfigyelni Oroszország Ukrajnával kapcsolatban folytatott tevékenységében – mondta a NATO európai erőinek főparancsnoka, nagyon aggasztónak nevezve az új hadviselési forma megjelenését a gyakorlatban. " Oroszország Ukrajnával kapcsolatban rész behelyettesíthető sok minden másra, ezt pont a NATO főparancsnok tudja a legjobban.
Berecskereki
2014. augusztus 18. 10:24
Amennyiben Philip Breedlove a saját portáján körülnéz akkor az USA-t is nyugodtan besorolhatja, amikor a következőket mondja: „A hibrid modell "összefogja a nemzetállami hatalom, befolyás valamennyi eszközét, és felhasználja egy másik nemzet ellen”, és éppen ennek a modellnek a működését lehet megfigyelni Oroszország Ukrajnával kapcsolatban folytatott tevékenységében – mondta a NATO európai erőinek főparancsnoka, nagyon aggasztónak nevezve az új hadviselési forma megjelenését a gyakorlatban.” Ez pedig a „nemzetállam” kiemelését teszi semmissé és helyére ország illene mindenféle jelző nélkül. Így lesz igaz a mondás; Bagoly mondja…..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!