Irakiak voltak a volgográdi merénylők

2014. január 20. 08:35

Egy iraki szélsőséges szervezet, az Anszár asz-Szunna vállalta magára a decemberi volgográdi robbantásokat. A szervezet a csecsen hadúr, Doku Umarov parancsára hivatkozik és további akciókkal fenyegetőzik, ha Oroszország nem vonja ki csapatait a Kaukázusból.

2014. január 20. 08:35

A fenyegetőzést és az állítólagos elkövetők nyilatkozatát a Vilajat Dagesztán nevű internetes honlapon tették közzé. Egy majdnem 50 perces felvételen előbb robbanószerkezetek elkészítése látható, majd két fiatal férfi nyilatkozata következik.

A video felirata szerint a Szulejmannak és Abdur-Rahmánnak nevezett férfiakkal a volgográdi merényletek előtt készült a felvétel. A szélsőségesek gépfegyverrel a kezükben feltételezhetően a Koránból olvasnak fel részleteket, és azt bizonygatják, hogy mindent Allah nevében tesznek. A nyilatkozat végén a volgográdi központi pályaudvar bejáratánál történt nagy erejű robbantásról, valamint a dél-oroszországi nagyvárosban közlekedő trolibusz felrobbantása után készült felvételek láthatóak.

A magukat mudzsáhidoknak, az iszlám szent harcosainak nevezők azzal fenyegetik „az orosz népet”, hogy a volgográdihoz hasonló akciók csak a kezdetét jelentik a szenvedéseknek, ha Oroszország nem vonja ki csapatait a Kaukázusból. Ellenkező esetben a támadásokat folytatják, és a vegyi fegyverek bevetésétől sem riadnak vissza – teszik hozzá. „Ez csak a vég kezdete számotokra. Minden régiót, minden várost, minden utcát, kerületet a véretek fog öntözni” – írták.

A nyilatkozat készítői Vlagyimir Putyin orosz elnököt kárhoztatják a csecsen háborúkért és a Kaukázus „megszállásáért”. Azt állítják, hogy a hatalom nem tudja megvédeni az oroszokat a terrortámadásoktól, mint ezt – szerintük – a volgográdi merényletek is bizonyítják. Az iraki szélsőséges szervezet ultimátuma szerint az oroszoknak csak kis idejük van arra, hogy teljesítsék   a követeléseket, mert – mint fogalmaznak – újabb akció készül.

Az Anszár asz-Szunna 2003 óta létező, Irak északi és központi területén működő szélsőséges szervezet nevében nyilatkozók Doku Umarov parancsára hivatkoztak. A csecsen hadúr tavaly nyáron arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a szocsi téli olimpia megakadályozásáért.

Az orosz sajtóban megjelent közlések szerint az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges csoport fenyegetése egyértelműen a Fekete-tenger partján lévő orosz üdülővárosban február 7-én kezdődő olimpiai játékokra vonatkozik. Az orosz hatóságok eddig nem reagáltak az iraki szélsőséges csoport fenyegetőzésére.

December 29-én a dél-oroszországi Volgográd központi vasúti pályaudvarán robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, majd 30-án egy trolibuszon egy másik terrorista hozta működésbe a robbanószerkezetet. A két merényletnek 34 halálos áldozata és mintegy 70 sérültje volt.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2014. január 20. 10:51
Addig rángatják ezek a hülye muzulmánok a medve bajszát amíg ők is be nem szállnak a Közel-Kelet demokratizálásába az amcsik mellé. Majd lehet, hogy néznek, amikor felszabadítják őket, mint Groznijt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!