Putyin: A szíriai vegyi támadás a felkelők provokációja volt

2013. szeptember 06. 15:44

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentpétervári G20-ülésen pénteken kijelentette: a szíriai vegyi támadás a felkelők provokációja volt, amellyel a nyugati hatalmak intervencióját kívánták elérni.

2013. szeptember 06. 15:44

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentpétervári G20-ülésen pénteken kijelentette: a szíriai vegyi támadás a felkelők provokációja volt, amellyel a nyugati hatalmak intervencióját kívánták elérni.

A G20 tagjai rendkívül megosztottak a szíriai beavatkozás kérdésében, sok ország ellenzi az esetleges katonai intervenciót. Putyin a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy csak Franciaország, Törökország, Kanada és Szaúd-Arábia állt az Egyesült Államok mellé az ügyben.

Az orosz államfő hozzátette: a G20 tagjai csütörtökön egész nap a szíriai helyzetről tárgyaltak, és ez volt a téma David Cameronnal való bilaterális találkozóján is, amely éjjel háromig tartott. Putyin leszögezte: Oroszország Szíriát segíti majd egy esetleges katonai intervenció esetén.

Frissítés (16:03):

Mégis létrejött a kétoldalú találkozó a szentpétervári G20-as csoport csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz államfő és Barack Obama amerikai elnök között, akik megegyeztek arról, hogy a két ország külügyminisztériumai folytatják az egyeztetéseket Szíriáról ‒ a hírt Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója jelentette be pénteken.

A két államfő találkozója 20 percig tartott. „Nem állva tárgyaltak egymással, hanem fotelekben ülve” ‒ számolt be Usakov. A Kreml képviselője azt is elmondta, hogy a megbeszélésen az amerikai elnök elmaradt moszkvai látogatásáról nem volt szó, a politikusok „alapvetően a szíriai kérdést vitatták meg”.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Matrix
2013. szeptember 06. 23:24
Számos ponton sántít a felkelők verziója Csicsmann László, a Corvinus egyetem docense korábban kifejtette: azok a csoportok, amelyek végrehajtották ezt a szóban forgó támadást, pontosan tudták, hogy ezzel a „rezsim átlép egy olyan határt”, amely elvileg külső beavatkozást is generálhat. Ezért a szakértő szerint a vegyi fegyveres támadás kizárólag bizonyos ellenzéki csoportoknak állhat érdekében. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is arról beszélt: a vegyifegyver-támadás a szíriai ellenzék céljait szolgálta. Szerinte számos ponton sántít a felkelők verziója, miközben nyugati hatalmak ezekre a kétes információkra hivatkozva indítanának háborút Szíria ellen. Az ellenzékieknek természetesen létérdeke minden civil áldozatot a kormány nyakába varrni, hiszen így őrizhetik meg a nyugati közvélemény szemében a romantikus szabadságharcosok képét. Erre azonban rácáfol az, hogy többször bebizonyosodott: az ellenzékiek sem maradnak el kegyetlenkedés terén a kormányhű katonáktól. Az Amnesty International már tavaly jelezte: a lázadók sokszor megkínozzák és megölik a fogságukba esett kormánypártiakat, olykor élő páncélnak használtak katonákat az összecsapások során; sőt Aleppóban tavaly kórházakat és egy iskolát is felrobbantottak. Az ENSZ korábban aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy mindkét oldal, tehát a lázadók is a front közvetlen közelében alkalmaznak gyermekeket beteghordóként, kézbesítőként, szakácsként.
Matrix
2013. szeptember 06. 23:24
Abu Abdel-Moneim, egy ellenzéki lázadó édesapja állítólag azt mondta Gavlaknak: a fia két hete megkérdezte tőle, mit gondol ezekről a fegyverekről. Úgy írták le őket, hogy csőszerű szerkezetek, valamint nagy gázpalackok. Az apa szerint Abu Ayeshának hívták a szaúdi harcost, aki a fegyvereket szerezte. Gavlak emellett azt írja, hogy lázadók tucatjai mondták el, hogy a fizetésüket a szaúdi kormánytól kapják. Gavlak hitelessége lenyűgöző – írja az Infowars.com, ő volt az AP közel-keleti tudósítója két évtizeden át, a National Public Radiónak szintén dolgozott, és cikkeket is írt a BBC-nek. Oroszország – amely Iránnal együtt Szíria legfőbb szövetségese és a fő fegyverszállítója – júliusban azt mondta, saját helyszíni vizsgálatai szarin gáz használatát erősítették meg, a vegyi anyag pedig legnagyobb valószínűséggel a felkelőktől származott.
Matrix
2013. szeptember 06. 23:23
http://nemzeti.net/l.php?u=1358087 Vagy akinek az túl náczi: http://erdely.ma/vilag.php?id=148741&cim=sziria_a_felkelok_beismertek_a_vegyifegyver_hasznalatot
Matrix
2013. szeptember 06. 23:08
Mikrém és a többi háborús uszító szidó tömeggyilkosnak: "Dale Gavlak, 20 éve AP (usa, kétszer mondom hogy az is megértse aki nem akarja:amerikai)nemzetközi hírű tudósító jelentése: A Damaszkusz-külvárosi (gútai) szíriai "felkelők" beismerték hogy ők voltak a felelősek a múlt heti vegyifegyver-támadásért, amit a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad erőinek tulajdonítottak. Gavlak – az Infowars.com tudósítása szerint – állítólag számos interjút készített orvosokkal, helyi lakosokkal, lázadó harcosokkal és családtagjaikkal. Sokan közülük úgy vélik, hogy a lázadók a szaúdi hírszerzés főnökétől, Bandar bin Sultan hercegtől kaphattak vegyi fegyvereket. Szóval hátrább az agarakkal, hazugság-iparosok!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!