Európai vezetők bírálták Cameron nyilatkozatát

2013. január 23. 15:04

Francois Hollande francia elnök a szerdai kormányülésen jelezte: azt szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna - közölte a kormányszóvivő.

2013. január 23. 15:04

Najat Vallaud-Belkacem ezt annak kapcsán mondta, hogy David Cameron brit kormányfő 2015 utánra népszavazás kiírását tervezi hazája uniós tagságának megtartásáról. „A köztársasági elnök természetesen kifejezte azon vágyát, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióban maradjon” - fogalmazott a szóvivő. Felhívta arra a figyelmet, hogy az uniós tagság „kötelezettségekkel” jár, amelyek közé tartozik a szolidaritás.

Mi egy olyan Európában hiszünk, amely egyben szolidaritási paktum is, és ez a szolidaritás minden tagállamra érvényes, különben nem beszélhetünk szolidaritásról” - mondta Vallaud-Belkacem.

David Cameron szerdai beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében „minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság” az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, majd az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek alapján az EU-tagjai akarnak-e maradni. Cameron maga is elismerte a brit EU-tagság megszűnésének veszélyét, véleménye szerint azonban ezt nem kormányának politikája, hanem az EU-reformok elmaradása okozhatja.

Frissítés: Az osztrák kancellár is kompromisszumkészségre szólította fel Cameron-t. Az Európai Uniónak reformokra van szüksége, „de a reform azt jelenti, hogy az embernek van véleménye és kész a mások véleményét is meghallgatni és egy közös megoldást képviselni” – állt Werner Faymann közleményében.

A szociáldemokrata (SPÖ) politikus hangsúlyozta, hogy Ausztria az EU reformja mellett foglal állást, de nézete szerint a teendőket egy konvent keretében kell megbeszélniük a tagállamoknak. „A kompromisszumkészség hiánya miatt elszigetelődésbe vonulni nem a helyes út” – írta. „Ezt nem lehet komoly politikának nevezni, ez nem szolgálja az európai polgárok és Európa gazdaságának érdekeit, sem Nagy-Britannia polgárainak és gazdaságának érdekeit” – vélekedett az osztrák kormány első embere.

Németország is azt akarja, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió (EU) tagja maradjon, és legyen nyitott a kompromisszumra a közösség jövőjéről folytatott vitában – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a brit kormányfő szerdai beszédére reagálva.

A kancellár Berlinben nyilatkozva hangsúlyozta: Európa azt is jelenti, hogy kölcsönös engedményekkel járó, méltányos megegyezésre kell jutni a közösség egészét érintő ügyekben. Erről az alapról indulva „természetesen lehet beszélni a brit kívánságokról, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy más országoknak más kívánságai vannak” – mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy „Németország és én személyesen is azt kívánom, hogy Nagy-Britannia az EU fontos alkotórésze és aktív tagja legyen”.

Guido Westerwelle német külügyminiszter David Cameron brit kormányfő beszédét kommentálva azt emelte ki, hogy az EU sorsközösség, aminek minden következményét vállalni kell, és nem lehet mazsolázni belőlük. Németország azt akarja, hogy Nagy-Britannia az EU aktív és konstruktív tagja maradjon, és úgy véli, hogy a közösség tagjait összefűző kapcsolatokat még szorosabbá kell tenni, mert a gazdasági válságot csak az integráció elmélyítésével lehet megoldani. Nem mindenben Brüsszelnek kell dönteni, de „a mazsolázás politikája sem működőképes” – emelte ki Guido Westerwelle németül elmondott, majd angolul megismételt állásfoglalásában, amelyben hangsúlyozta, hogy Németország szerint „több Európára van szükség”, de a nemzeti szuverenitást is meg kell tartani.

Az Európai Bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen leszögezte, hogy a briteknek maguknak kell eldönteniük, mi számukra a legelőnyösebb. „A brit kormánynak és a brit népnek kell döntést hoznia arról, hogy meghatározzák, hogyan képzelik el az Egyesült Királyság helyét az Európai Unióban” – jelentette ki a szóvivő, aki bizottság nevében üdvözölte, hogy a brit kormányfő egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy azt szeretné, ha országa az Európai Unió tagja maradna. Ahrenkilde Hansen emlékezetett, hogy a bizottság már többször is ismertette álláspontját. Eszerint – ha a britek is úgy akarják – a bizottság úgy látja: Európa és a szigetország érdeke is az, hogy London aktív tag legyen az „Európai Unió középpontjában”.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz szerint nem konstruktív a brit miniszterelnök kritikája az Európai Unióról (EU), és nem is a huszonhetek közösségének szól, hanem saját pártja euroszkeptikus szárnyának. Martin Schulz a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: többek között Nagy-Britannia ellenállása miatt nem sikerült az EU-t hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá tenni. „Éppen azokat terheli igen nagy felelősség a reformok elhúzódásáért, akik mindig Európára mutogatnak” – mondta az EP elnöke.

Hozzátette: David Cameron a közös belső piacra akarja korlátozni az EU-t, és más területeken megfosztaná a közösséget a cselekvés lehetőségétől, pedig számos problémát, például a klímaváltozást a 21. században már nem lehet megoldani nemzetállami szinten. A német szociáldemokrata politikus a Twitteren is bírálta a brit kormányfő beszédét. „Cameron a la carte Európája nem járható út” – írta Martin Schulz a közösségi portálon megosztott üzenetében, hozzátéve, hogy nem szabad elveszni az uniós szerződésekről szóló vitában, hanem a gazdasági növekedés beindításával és a munkahelyteremtéssel kell foglalkozni.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. január 23. 20:41
jaaa, a franciáknak jó lenne..
Soma
2013. január 23. 17:36
Egy biztos: Ha már a tőke sem lesz szolidáris, akkor eldől a dominó.
pecsid20
2013. január 23. 17:32
„természetesen lehet beszélni a brit kívánságokról, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy más országoknak más kívánságai vannak” Ez a mondat ezért elég erősen tükrözi, hogy mi az unió valójában. Más országok kívánságai nem írhatják felül a népszavazást, pont. Túl gyorsan haladnak a teljes unió felé, ez így nem fog működi. Lépjünk egy lépést vissza, gazdaságban és kereskedelemben működjünk együtt, és kész. Nem kell nemzetek felettinek lennie az EU-nak azért, hogy legyen jelentősége, vagy értelme. Csak a németeknek megint kell európa.
Oldgóbé
2013. január 23. 17:17
Hollande Ferinek igaza lehet,mert ha az angolok kilépnek,ami több mint valószínű,az Únió egy komoly befizetőtől esik el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!