A roma menedékkérők őrizetbe vételét fontolgatja Kanada

2012. augusztus 19. 12:21

A kanadai szövetségi kormány kész megfontolni, hogy őrizetbe vegyék a roma menedékkérőket, amennyiben a legutóbbi intézkedésekkel nem sikerül korlátozni a menedékkérők számát – derül ki a The Canadian Press hírügynökség birtokába került dokumentumokból. Tavaly Magyarországról érkezett a legtöbb kanadai menedékkérő.

2012. augusztus 19. 12:21
A kanadai határőrség (CBSA) belső jelentése szerint határozottabb intézkedésre lehet szükség, ha az illegális menedékkérelmek kiválasztásának és elutasításának a folyamata nem elég gyors, és nem sikerül csökkenteni az európai roma kérelmezők számát. További elrettentő intézkedéseket tanulmányoznak, és ezek között van a menedékkérők őrizetbe vétele is. A jelentés még az előtt készült, hogy a konzervatív kanadai kormány júniusban megszigorította az úgynevezett hamis menedékkérőkre vonatkozó jogszabályokat.
 
Az új jogszabály felhatalmazná Vic Toews közbiztonsági minisztert, hogy nevezze meg a „hamis menedékkérőket”, hogy Kanadába érkezésükkor őrizetbe vehessék őket. A törvénymódosítást várhatóan az év végéig fogadják el. Vic Toews hivatala nem közölte, hogy a minisztérium szándékozik-e ilyen intézkedéseket hozni. Szóvivője, Julie Carmichael csak annyit közölt, hogy a döntést a kanadai törvényeknek megfelelően hozzák meg.
 
Tavaly a legtöbb kanadai menedékkérő Magyarországról érkezett. Összesen 4442 magyar kérelmet iktattak, többségüket a kanadai hírügynökség szerint gyaníthatóan romák adták be. Szinte valamennyit elutasították vagy elálltak tőlük. A CBSA jelentése szerint rövid távon a „leghatásosabb” megoldás a vízumkötelezettség bevezetése lenne ezen kelet-európai országok állampolgárai számára. A határőrség jelentése szerint „egyes magyarországi kérelmezők lényegében azért utaznak Kanadába, hogy kihasználják a társadalombiztosítást, és részesüljenek az egészségügyi rendszer nyújtotta privilégiumokból”.
 
A Magyarországról érkező menedékkérők száma rohamosan megnőtt 2009 júniusa óta, amikor a kanadai kormány vízumkényszert vezetett be Csehország állampolgárai számára, ahonnan szintén számos menedékkérő érkezik Kanadába. A jelentés szerint a magyar menedékkérők őrizetbe vétele azt jelentené, hogy a gyermekek is rács mögé kerülnének a szüleikkel együtt. A tavalyi év utolsó tíz hónapjában a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre érkező közel 3 ezer magyar menedékkérő háromnegyede családként érkezett.
 
Az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztériumának szóvivője, Bill Brown elektronikus levelében azt közölte, hogy a tárcánál számos tényezőt tanulmányoznak, mielőtt döntenének a vízumkényszer bevezetéséről, és hozzátette, hogy a minisztérium jelenleg „tanulmányozza” a magyarországi helyzetet. 
 
Lorne Waldman, a Menekültek Jogait Védő Ügyvédek Szövetségének elnöke figyelmeztetett, hogy a törvény elfogadása esetén annak több rendelkezése ellentétes lehet az önkényes őrizetbe vételeket megakadályozó Jogok és Szabadságjogok Kanadai Chartájával. Egyes ország vagy földrajzi régió megcélozása azt eredményezné, hogy a törvényes menedékkérőket is őrizetbe vennék az illegális menedékkérőkkel együtt. Hosszú időre rács mögött maradnának, amíg az aktájukat tanulmányozzák, és lelki traumákat szenvednének el – figyelmeztetett.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. augusztus 20. 00:12
A fenébe! Vegyük már észre, hogy a dédelgetett kisebbségnek törvényi előjogai vannak! Ők lehetnek megélhetésiek és lehetnek olyanok , akik hatosával rohanják le a gyanútlan, dolgozó, "rasszista nácikat". Szóban, pénzben támogatva vannak (igaz, hogy a nagy garral fellépő "képviselőik és pártfogóik" a közelükbe sem mennek, nem hogy segítenék őket bekerülni a munka világába), közülük nem azok kérnek menedékjogot, akik együtt akarnak élni a társadalom polgáraival, hanem akik ki akarják fosztani őket! Ha Kanada elhitte, hogy itt üldözik őket, akkor ne panaszkodjon, hogy sokan lesznek!
pharmacyli
2012. augusztus 19. 22:03
Remélem, ez európai unió és hazánk is elhatárolódik Canadától! Nem szeretem olvasni sem az ilyen, kirekesztő nézetekről szóló tudósításokat. Remélem az eu parlamentje külön napirendi pontként foglalkozik a canadai eseményekkel, illetve további tudósítások jelennek meg a Skandináviában elterjedt borzalmas nézetek okán, ui. norvég kezdeményezésre megtiltanák a romák Skandináviai beutazását. Ettől is el kellene határozlódni...
winszton
2012. augusztus 19. 20:21
"egyes magyarországi kérelmezők lényegében azért utaznak Kanadába, hogy kihasználják a társadalombiztosítást, és részesüljenek az egészségügyi rendszer nyújtotta privilégiumokból” Jaa és fogy a ríz meg az álimínium.
enes
2012. augusztus 19. 19:13
Majd TGM megmagyarázza, hogy ezt nem tehetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!