Kövér: Botrányosak az IMF-tárgyalás politikai előfeltételei

2012. április 03. 20:06

Kövér László még az Országgyűlés elnökeként nyilatkozott a Le Monde francia napilapnak a Magyarország és a Valutalap közötti tárgyalásokkal kapcsolatban.

2012. április 03. 20:06

Botrányosnak tartja Kövér László, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó hiteltárgyalásokat politikai követelésekkel kötik össze. „Ha az IMF tud kölcsönt adni Nigériának vagy Csádnak, Magyarországnak is hitelt kell nyújtania” — mondta Kövér még az Országgyűlés elnökeként a Le Monde című vezető liberális francia napilapnak adott, kedden közölt nyilatkozatában. Kijelentette, „az igazságügyi kérdések nem érintik közvetlenül a gazdaságot”. Joelle Stolz, az újság tudósítója emlékeztetett: a Valutalap hivatalosan csak egy előfeltételt szab a tárgyalások megkezdéséhez, mégpedig a jegybank függetlenségét, amelyet illetően Magyarország most késznek mutatkozik lényegi engedményeket tenni.

Az előzetes tárgyalások azonban még nem kezdődtek meg, s mindkét fél a másikat gyanúsítja időhúzással — tette hozzá Stolz. „Nem mi vagyunk azok, akik időhúzásra játszanak. Más játszik velünk, egyrészt azért, hogy megalázzon, és talán azért, mert egy újabb mély pénzügyi válságra számítanak, amely rugalmasabbá tenné a magyar kormányt” — mondta Kövér László. A házelnök csodálkozott azokon, akiket felháborít, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének esküt kell tennie az új magyar alkotmányra — amely Stolz megfogalmazása szerint „nacionalista ideológiával van átitatva”. „Mit akarnak, mire tegye le az esküt, a Harry Potter harmadik kötetére?” — kérdezett vissza. A házelnök szerint Magyarország számára a legközvetlenebb veszélyt nem a szegények helyzetének romlása jelenti, hanem a középosztály alsó rétegének lecsúszása. „Ez élet vagy halál kérdése” — fogalmazott Kövér László.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik