Robbanások Jakartában

2009. július 17. 08:24

Két luxusszállodában történt robbanás, kilenc ember vesztette életét. A szállodák közel vannak a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség épülete van.

2009. július 17. 08:24
Kilenc ember életét vesztette, és 50-en megsebesültek pénteken reggel két jakartai luxusszállodában nagyjából egy időben történt nagy erejű robbanásokban - közölte az indonéziai belbiztonsági miniszter, módosítva a hatóságok korábbi, kevesebb áldozatról szóló bejelentését. A hatóságok szerint mind a halottak, mind a sebesültek között vannak külföldiek. Magyarország jakartai nagykövetségének nem megerősített információi szerint nincsenek köztük magyar állampolgárok. Szemtanúk szerint az első robbanás a Marriott szállodában történt, és körülbelül öt percre rá lehetett hallani a detonációt a Ritz-Carlton hotelből.

Az indonéz belügyminiszter közölte, hogy legalább 9 ember életét vesztette, és ötvenen súlyosan megsebesültek a robbanásokban. Kórházi illetékesek szerint 11 külföldi állampolgár van a sebesültek között. A robbanás megrongálta a Ritz-Carlton szálloda homlokzatát, az alsó szinteken kitörtek az ablakok, üvegszilánkok hevernek szanaszét az utcán. Egy rendőrségi illetékes a helyszínen közölte újságírókkal, hogy valószínűleg pokolgépek okozták a robbanásokat, de egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen típusú robbanóanyagot használtak a támadók. Juhász Attila, a jakartai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-nek azt mondta: a nagykövetség információi szerint nincsenek magyar állampolgárok sem a halottak, sem a sebesültek között, bár ezt biztonsággal nem lehet állítani, mert a hatóságok még nem közöltek hivatalos adatokat. Mindkét szálloda közel van a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik.
   
Juhász Attila elmondta, hogy a magyar nagykövetség légvonalban körülbelül 800 méterre van a két szállodától, amelyek egy körforgalomnál találhatók, egymással szemben. Kevesebb mint száz méterre van tőlük egy toronyházban a svéd, a norvég és a finn nagykövetség. A diplomata szerint a hatóságok lezárták a környéket, a szállodákat nem lehet megközelíteni, a környéken nagy tömeg gyűlt össze. Nagy a felfordulás, rendőrautók, tűzoltók, rohamkocsik jönnek-mennek a követség előtti utcában - tette hozzá. A jakartai Marriot szálloda ellen 2003 augusztusban követtek el pokolgépest támadást, amelyben 12 ember életét vesztette, és több mint százan megsebesült. A hatóságok a támadásért a Dzsamáa Iszlamíja iszlamista szervezetet tették felelőssé. Azóta megerősítették a szálloda biztonságát, gépkocsik nem közlekedhetnek előtte, és mindenkit ellenőriznek, aki belép az épületbe. Az utóbbi években nem volt példa pokolgépes támadásokra Indonéziában, és a néhány napja rendezett elnökválasztások is nyugalomban zajlottak. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!