Amerikai titkosszolgálat: Armageddon tábornok segíthette Prigozsin zendülését

2023. június 28. 07:55

A hírszerzés szerint Szergej Szurovikin tudott a Wagner-csoport terveiről.

2023. június 28. 07:55
null

A New York Times arról ír, hogy Szergej Szurovikin tábornok tudott Prigozsin zendülési terveiről az amerikai titkosszolgálat szerint. A fő kérdés szerintük, hogy a háború korábbi orosz főparancsnoka tevékenyen is segített-e a zsoldosvezérnek szombaton. Hozzáteszik: az Armageddon tábornokként elhíresült Szurovikint Szergej Sojgu védelmi miniszter Valerij Geraszimov vezérkari főnökre váltotta le. Szurovikin most Geraszimov helyettese a háborúban, írják, de befolyását megtartotta, és népszerű a katonák körében.

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Szurovikinen túl más, magas rangú orosz katonák is támogatták Prigozsin lázadását. Lényeg a lényeg, egyelőre minden jel arra mutat, hogy az orosz elnök egyedül Prigozsint teszi meg bűnbaknak. A lap szerint az, hogy Prigozsin még életben van, Szurovikinnek köszönhető. Hangsúlyozzák:

a két katonai vezető szövetségesek.

Szerintük Szurovikin januári leváltása mögött is az állhatott, hogy jó viszonyban van Szergej Sojgu védelmi miniszter riválisával, Prigozsinnal. Putyin ellen nem volt kifogása, teszik hozzá, de abban

egyetértett a Wagner vezérével, hogy Sojgut és Geraszimovot meneszteni kell.

A portál úgy véli, ha bebizonyosodik, hogy Szurovikinnek köze volt a szombati eseményekhez, az azt jelezné, hogy az orosz katonai vezetés megosztottsága minden korábbinál súlyosabb.

Szurovikin egyébként nyíltan elítélte a zendülést, már pénteken egy üzenetben a műveletek leállítására szólította fel Prigozsint. Elemzők szerint ugyanakkor Szurovikin gesztusai feszültek voltak, mint akinek kényelmetlen, hogy nyilvánosan el kell ítélnie szövetségesét. Ahogy megírtuk, gyors lefutású lázadás nem változtatott semmit a front helyzetén.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Druzsinyin

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. június 28. 14:25
Langley akcióban.
Kanóc
2023. június 28. 11:21
Ilyen színvonalú spekuláció jelenik meg a hazai ellenzéki politikában is rendszeresen, amikor a Fidesz belső ellenségeiről delirálnak a Népszavában, vagy a Nyugati Fényben, vagy valamely Mónika show-kaliberű beszélgetős műsorban az ATV-n.
Szuper
2023. június 28. 11:11
Kár, hogy az orosz titkosszolgálat éppen szabadságon volt és csak utólag értesült az eseményekről! Valaki hallott arról, hogy a szolgálat valamelyik emberét még gondolati szintem is megemlítették volna? Ha nem jelentették volna a főnöknek már néhány hete, szerintem most mind Szibériában lapátolná a havat mezítláb, félmeztelen, gloti gatyában. Szerintem Putyinék előbb tudták, mint az Progonyin azt kigondolta volna... Készültek egy ilyen támadásra, mivel mindenhol vannak árulók! Prigozsin volt az első balek, aki bepróbálkozott... Apu kegyet gyakorolt és egyben üzen is a többi hasonszőrű jelöltnek (is)! Én azt sajnálom, hogy ez a jenki és a nyugati gané banda ennyire lenézi az oroszokat és nem az ő fejükkel gondolkodnak! Fel kelle lapozni az előző évszázad (Világ) háburóiról szóló kalendáriumát! :-)))))))))))))))))))
istvanpeter
2023. június 28. 10:55
A Prigozsin nem egy úri ember és az sem lenne meg lepetés, ha utólag kiderülne, hogy a CIA és mások is támogatták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!