Szekérrúd

2023. június 03. 09:33

Észreveszi-e időben a többi 7 millió, hogy a játék, ami az ő jövőjükre megy, hamarosan eldől?

2023. június 03. 09:33
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós

„Útelágazáshoz – klasszikusabban: elágazódáshoz – értünk: van egy útja a Fidesznek (értve most ezalatt elsősorban Orbán Viktort, a családját és a család üzletfeleit; néhány száz, vagy legfeljebb pár ezer embert, meg az őket kiszolgáló intézményeket, szervezeteket és csoportokat, valamint óvatos becslések szerint az ország gazdasági erőforrásainak az egyharmadát, illetve a hazai média kétharmadát), meg van egy másik az országnak, és a kettő egyre látványosabban elválik egymástól.

Az elsőről, vagyis a leegyszerűsítve Fidesznek nevezett csapatéról nem tudjuk pontosan, hogy hova vezet. A cél az, ami látszik, de nem földrajzi, hanem anyagi értelemben: van itt ez az irdatlan vagyontömeg, amire az utóbbi 13 évben sikerült szert tenni - szinte kizárólag az eltérített uniós támogatásokból, az olcsón megszerzett állami vagyonból illetve az állam elrekvirált erőforrásaiból –, és meg kellene valahogy tartani, kerül amibe kerül (az országnak). A másodikról teljesen egyértelmű, hogy hova visz, vagy inkább vinne: egy népszavazási eredmény, egy többé-kevésbé még ma is érvényes társadalmi konszenzus, és számtalan, azonos irányba mutató közvélemény-kutatás jelöli ki. Meg hát a napi gyakorlat: oda küldjük a gyerekeinket, ha igazán versenyképes oktatást szánunk nekik, onnan fogyasztunk – ha megtehetjük - kultúrát, sportot, mindent; valamennyien, még a fideszesek is.

A problémát, amelynek kézzelfogható megnyilvánulásait nevezhetjük akár, jogállamisági mechanizmusnak, a támogatások visszatartásának, a soros elnökségről szóló vitának, Brüsszel arroganciájának vagy Magyarország szabadságharcának, az okozza, hogy a két út egyszerre nem járható. Azaz nem lehet egyszerre az Orbán-klán vagyonát megőrizni és az eddigihez hasonló módszerekkel gyarapítani, és közben az országot Európa felé közelíteni, vagy legalább megakadályozni a gyorsuló ütemű távolodását. Azért nem lehet, mert a vagyonszerzést, illetve a vagyonszerzők büntetlenségét biztosító szisztéma immár naponta kerül összeütközésbe az európai szabályrendszerrel, meg az európai adófizetők akaratával. (...)

Nem az a kérdés, hogy megcsinálják-e hozzá az ideológiát, amelynek révén legalább 3 millió ember elhiszi, hogy a történet a magyar szabadságról, és nem a lopott holmi megőrzéséről szól – már megcsinálták, és működik. Hanem csupán az: észreveszi-e időben a többi 7 millió, hogy a játék, ami az ő bőrükre, az ő jövőjükre megy, hamarosan eldől. És ha észreveszi, maradt-e még bármi eszköze, hogy az ország végül valahogy mégiscsak azon az úton menjen tovább, amerre országként menni szeretne – és ne a Fideszén.”

Nyitókép:  MTI / Mohai Balázs

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tzoli25
2023. június 06. 10:07
"illetve a hazai média kétharmadát" Szerintem ez sem feltétlenül igaz, de egyébként mekkora részt szeretnétek egyharmaddal? Ilyen alapon a saját szakmámból kiindulva építész médiából is jóval több kellene, hiszen az építészettel foglalkozó média nincs legalább ugyanannyi, mint a nem építészettel foglalkozó...
fabulon a bőre őre
2023. június 05. 08:39
észreveszi-e időben a többi 7 millió, hogy a játék, ami az ő bőrükre, az ő jövőjükre megy, hamarosan eldől. Csak 7,8 millió szavazó van. Innentől kezdve már ki kellene rúgni a hordót a szónok alól. Továbbá: Észrevette időben - 13 éve - a többi 5,9 millió, hogy a dollármoslék makizajos játéka az ő bőrükre, az ő jövőjükre megy. Észrevette ezt a bukott hargitai is. Ezért ő mint: "Ősz húrja zsong, Jajong, busong A tájon, S ont monoton Bút konokon És fájón. S én csüggeteg, Halvány beteg, Míg éjfél Kong, csak sirok, S elém a sok Tűnt kéj kél. Óh, múlni már, Ősz! hullni már Eresszél! Mint holt avart, Mit felkavart A rossz szél..."
Hesperia
2023. június 04. 18:04
Hova okádjak?!
DonCiccio
2023. június 04. 17:12
Milyen 7 millió? A bölcsisek, ovisok, a gyerekek ? Meg akik sose szavaznak? A 18 éven aluli meg hiába foglalkozik politikával nem szavazhat Azt vizionálja két csík szippantása közt hogy a bölcsis meg ovis mind ellenzéki meg aki leszarja az egészet az ellenzékkel együtt az is az ellenzékre szavazna mindegyik És ezt le is írja aztán meg csodálkozik hogy Orbán mindig kétharmaddal nyer És még mindig ez az ellenzéki szellemi horizont
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!