Megszólalt a serpa, aki a hátán hozta le a hegymászót az Everestről

2023. június 03. 08:38

Élete legnehezebb mentése volt.

2023. június 03. 08:38
null

A CNN arról ír, hogy Gelje Serpa május 18-án egy kínai ügyfelével mászott a Mount Everest felé a halálzónában, ahol a legtöbb ember pótlólagos oxigén nélkül csak percekig bírja, amikor a serpa meglátott egy reszkető hegymászót. Sikerült meggyőznie ügyfelét, írják, hogy adja fel csúcstámadási tervét, majd nekikezdett az életveszélyben lévő mászó mentésének.

„A maláj hegymászónak semmije sem volt, majdnem meghalt” – mondta a 30 éves nepáli hegyi vezető.

Elég veszélyes volt”.

A serpa elmondta: más hegymászók és hegyi vezetők csak a csúcsra koncentráltak, óvakodva attól, hogy megálljanak ebben a magasságban. „A mentés nagyon nehéz volt" – mondta Gelje, aki korábban több mint 55 mentést hajtott végre, de hangsúlyozta:, „ez volt élete legnehezebbje”.

Megírták: a serpa egy hálózsákba csavarta a maláj férfit, majd

egyedül 7900 méteres magasságig vitte le saját hátán a hegymászót, hat óra alatt.

Ott csatlakozott hozzá Nima Tahi Serpa, akivel felváltva a 7162 méteren lévő hármas táborig szállították a mászót, néhol a hóban vonszolva, akit aztán helikopter vitt az alaptáborba.

Gelje Serpa a sikeres mentés után indult el Suhajda Szilárd megkeresésére, a magyar hegymászót azonban nem találták meg. A 2023-as lett a csúcstámadások történetének legtöbb halálos áldozatot hozó szezonja a Mount Everesten, írják, 12 próbálkozó halt meg, öt embert pedig nem találnak.

Nyitókép: YouTube

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik