Megszólalt a serpa, aki a hátán hozta le a hegymászót az Everestről

2023. június 03. 08:38

Élete legnehezebb mentése volt.

2023. június 03. 08:38
null

A CNN arról ír, hogy Gelje Serpa május 18-án egy kínai ügyfelével mászott a Mount Everest felé a halálzónában, ahol a legtöbb ember pótlólagos oxigén nélkül csak percekig bírja, amikor a serpa meglátott egy reszkető hegymászót. Sikerült meggyőznie ügyfelét, írják, hogy adja fel csúcstámadási tervét, majd nekikezdett az életveszélyben lévő mászó mentésének.

„A maláj hegymászónak semmije sem volt, majdnem meghalt” – mondta a 30 éves nepáli hegyi vezető.

Elég veszélyes volt”.

A serpa elmondta: más hegymászók és hegyi vezetők csak a csúcsra koncentráltak, óvakodva attól, hogy megálljanak ebben a magasságban. „A mentés nagyon nehéz volt" – mondta Gelje, aki korábban több mint 55 mentést hajtott végre, de hangsúlyozta:, „ez volt élete legnehezebbje”.

Megírták: a serpa egy hálózsákba csavarta a maláj férfit, majd

egyedül 7900 méteres magasságig vitte le saját hátán a hegymászót, hat óra alatt.

Ott csatlakozott hozzá Nima Tahi Serpa, akivel felváltva a 7162 méteren lévő hármas táborig szállították a mászót, néhol a hóban vonszolva, akit aztán helikopter vitt az alaptáborba.

Gelje Serpa a sikeres mentés után indult el Suhajda Szilárd megkeresésére, a magyar hegymászót azonban nem találták meg. A 2023-as lett a csúcstámadások történetének legtöbb halálos áldozatot hozó szezonja a Mount Everesten, írják, 12 próbálkozó halt meg, öt embert pedig nem találnak.

Nyitókép: YouTube

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bögre
2023. június 03. 14:38
VakzKommondor A 2 Korea között is békével, pontosabban tűzszünettel értek véget a harcok. Most nagy vonalakban elvannak egymással, mégse sivalkodtok Korea területi integritása miatt. Jugoszlávia és Szerbia területi integritásáért mikor fogtok kiállni? Vagy azért nem fizet a gazdi?
Bögre
2023. június 03. 14:34
VakzKommondor Mi a gondod a békével? Az hogy a gazdáid most az ellenkező előjelű utasítást olvastatják fel veled? Amikor 2006-ban, a gyurcsányi beszéd utáni jogos felháborodás mentén spontán forradalom bontakozott ki, akkor meg a békés életért sipákoltál, egy darab felgyujtott kocsit és pár felgyujtott kukát sajnáltattál. Most mért nem sajnálod az ártatlan fiatalokat mindkét oldalon? Kukabuzi vagy?
Akitlosz
2023. június 03. 14:29
Ja, hogy május közepei hír! Már megint friss a Mandiner, mint mindig. A nyomtatott sajtó is sokkal gyorsabb volt ennél.
Cséfy
2023. június 03. 12:12
A néma serpa megszólalt! Hallelúja! Csoda történt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!