Így nézett ki Pest és Buda 500 éve, a török hódoltság idején (VIDEÓ!)

2023. április 04. 17:05

Fantasztikus, rövid animáció készült Budáról és Pestről, ami visszaröpít minket a hódoltság korába.

2023. április 04. 17:05
null

A Blikk számol be egy lenyűgöző, nemrég készült animációról, ami visszarepít az időben, a török hódoltság korába. Hozzáteszik: könyvek alapján nehéz elképzelni, hogyan festhetett a magyar főváros évszázadokkal ezelőtt, ezt a problémát hidalja át a filmecske. A pesti belváros háztömbjei helyén zsúptetős házak állnak, aszfaltozott utak helyett földutak kanyarognak, írják. Hangsúlyozzák: Pest határa a mostani kiskörútnál húzódott, városfal zárja le, mögötte legelők, szántók, mocsarak.

Íme, a videó:

Ami a videóban látható, az nemcsak a fantázia terméke, hanem várostörténeti információkon és néprajzi forrásokon is alapul. Baltavári Tamás, a videót készítő Történelmi Animációs Egyesület elnöke elmondta:

Az már nem egyértelmű, Budán és Pesten mennyire uralhatták a török jegyek az építészetet, mennyit hagytak meg a korábbi gótikus elemekből és mennyire befolyásolja az utcaképet például a szerb betelepülők építészeti stílusa, csúcsosabb, zsindelyes házaikkal. Végül is miért építkeztek volna másképp, mint ott, ahonnan érkeztek? Ezért majdnem biztos, hogy a délszláv és a középkori magyar és németes jegyű építészeti stílusok keveredhettek az akkori Pest utcáin.”

Nyitókép: Grafika, Történelmi Animációs Egyesület

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Solnes
2023. április 22. 07:00
Szép kerekszám az az ötszáz ( 500). A baj csak az hogy a török akkor még nem járt sem Pesten sem Budán. Tény hogy a délvidéken már garázdálkodott,de csak valamikor 1526 szept közepén jutott a környékre, majd visszavonult. Véglegesen 1541 nyarán tette bé a lábát Budára.. A meg úgy 482 éve volt. A Filmecske kb. egy 400 -450 évvel ezelőtti állapotot képzelhet el. Aztán Budáról 1686 ban verték ki a törököt az is csak 337 éve volt.
Igazszó
2023. április 05. 18:21
Ez egy halom fos. De legalább megpróbálták. A következő talán jobb lesz.
packó_
2023. április 05. 08:27
Pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományosan megmaradt nagyobb erdélyi falu. Nagyon jó animáció.
-Zsolt-
2023. április 05. 06:45
Ide tartunk megint. Ma már erre is kellemes nosztalgiával emlékszünk, mint az orosz megszállásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!