Harc a hidrával: hogyan szabályozzuk az online platformokat?

2022. november 14. 21:00

Az állami szabályozás szükséges, de negatív hatással lehet a digitális szolgáltatások fejlődésére – hangzott el az MCC konferenciáján.

2022. november 14. 21:00
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) adott otthont az Alapvető állami funkciók a platformszabályozásban című nemzetközi konferenciának, ahol a következő kérdéseket vizsgálták meg: milyen feladatai és funkciói vannak vagy lehetnek az államnak a platformszabályozásban, vagy éppen milyen kihívásokkal kell szembenézni a jogalkotóknak a médiajog területén? Milyen nehézségekbe ütközik az adatvédelem és a versenyjog? 

A rendezvényt Lánczi Péter, az MCC főigazgató-helyettese nyitotta meg.

– jegyezte meg. Lánczi szerint pont e miatt a szélmalomharc miatt kell megérteni a platformszabályozás jogi alapjait, valamit a tapasztalatok megosztásával segíteni kell a különböző szabályozó szervek munkáját.

Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhely mint szervező részéről arról beszélt, hogy a megváltozott technológiai környezetben miért szükséges az „alapvető állami funkciók” uniós diskurzusból ismert kérdésével foglalkozni, és hogy miért és milyen leckék tanulhatóak más jogrendszerek szabályozási mintáinak vizsgálatából, tekintettel az állam, a szuverenitás és a szubszidiaritás fogalmainak változására a digitális térben.

A plenáris előadások sorában elsőként James C. Cooper, a George Mason Egyetem professzora szólalt fel, akit Bartóki-Gönczy Balázs, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja követett. Az amerikai szakember felhívta a figyelmet arra, hogy

az amerikaiak nagy hányada nem tudja pontosan, hogy kinek és milyen személyes adatokat adnak meg online,

de ennek ellenére nem feltétlenül mondanak le az online szolgáltatások használatáról.

Cooper professzor példákon keresztül kifejtette azt is, hogy az állami szintű magánszféravédő-szabályozás negatív hatással lehet a digitális szolgáltatások fejlődésére. A szabályozó előtt az a lehetőség is ott áll, hogy a kihívásokra a status quo fenntartásával ad választ, és nem új szabályozás létrehozásával – zárta gondolatait a szakértő.

Bartóki-Gönczy Balázs érintette az amerikai tartalomszabályozás közelmúltbéli reformjainak kérdését, majd rátért az európai megoldások ismertetésére, bemutatva az uniós szabályozás sokrétűségét, valamint az az országonkénti médiaszabályozás aktuális kérdéseit, több pontban összegezve, hogy az állam alapvető funkciói miben nyilvánulnak meg a platformok szabályozása területén.

E körben beszélt

a platformok átláthatósága megteremtésének szükségességéről,

mint a szabályozás elengedhetetlen előfeltételéről, valamint arról, hogy az államnak a piac, a demokrácia és a felhasználók védelme is alapvető funkciója. 

Fotó: Pixabay

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Péterffy
2022. november 15. 10:03
Az állandó, súlyos, személyeskedő, fenyegető hangvételű kommentek törvényileg kötelező moderálása szerintem jó irány lenne. A moderált kommenteket archiválni kell, hogy egy esetleges jogi eljárás során elő lehessen őket venni akár a platform üzemeltetője, akár a felhasználó részéről. Aztán jöhetne egy internetes erkölcsrendészet, amely a kirívóan bántó, fenyegető kommentelőket kiemelné az anonimitás mocsarából és jelentős pénzbírsággal súlytaná őket. Az utcán hangosan fenyegetni, k.rvaanyázni valakit, az garázdaság és büntetik. Interneten miért lehet még következmények nélkül? Pikk-pakk vissza lehetne foglalni az internetet. Ha ez megvan, jöhet a fake-news terjesztés elleni harc.
Besenyő István újratőtve
2022. november 14. 21:54
"hogyan szabályozzuk az online platformokat?" 2 gyors megoldás: a. lekapcsolni a külföldit és hazaival helyettesíteni (akkor legalább ide fog jönni az adó, nem Kaliforniába). b. meg kell őket adóztatni (akkor is ide fog jönni az adó, nem Kaliforniába). Libsit megmarkolni legjobban a pénztárcájánál lehet. :)
WLaci
2022. november 14. 21:39
Aki MCC konferencián előad, mint "szakember", az egy takonygerincű buzi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!