Folytatódnak a zavargások Iránban, legalább 26 ember halt meg eddig 

2022. szeptember 23. 15:50

Irán-szerte folytatódnak a kormányellenes tüntetések. Az erőszakos zavargások amiatt törtek ki, mert egy, az erkölcsrendészet által elfogott 22 éves nő halált lelte a rendőrségi fogvatartás közben.

2022. szeptember 23. 15:50
null

Egy hete tartanak a zavargások Iránban, az eseménysorozat pedig egyre több életet követel. A tüntetők azt követően csaptak össze a rendőrséggel, hogy kiderült: egy fiatal nő rendőrségi fogva tartása során életét vesztette. A 22 éves Mahsa Aminit az iráni erkölcsrendészet fogta el szeptember 13-án, Teheránban. Minderre azért került sor, mert

Amini három napig feküdt kómában, végül kórházban lelte halálát. Miközben szakértők szerint a nő a fejét ért ütésekbe halt bele, a rendőrség álláspontja szerint a halál oka hirtelen szívmegállás. Az iráni állami televízió szerint az összecsapásokban eddig 26 ember halt meg (a BBC szerint a halottak száma még ennél is több). Az elhunytak között rendőrök és tüntetők is vannak.

Az utcai tüntetések alkalmával tiltakozásképpen több nő is letépte magáról saját hidzsábját, hogy a feje felett lengesse azt. Mások az utcákon meggyújtott máglyákra dobták a ruhadarabot.

A videón egy idős iráni lakos látható, miközben a hidzsábot lengeti:

 

 

Teheránban a tüntetők rendőrautókat gyújtogatnak, városszerte puskalövéseket hallani. Ezen felül az Irán északkeleti részében található Nejsabur városából is érkeztek beszámolók. Itt a tüntetők rendőrautót borítottak fel. Mesed Irán második legnagyobb városa Teherán után, ahol szintén zavargások törtek ki. 

A The Washington Post szerint a tüntetések kiterjedtsége Iránban egyelőre pontosan nem ismert,

az azonban bizonyos, hogy több városban is zavargásokról számoltak be. Időközben az iráni vezetés az internethozzáférést is korlátozta; az iráni polgárok jelenleg csak limitáltan férnek hozzá az Iránon kívül zajló eseményekhez. Erre a lap tudomása szerint azért volt szükség, mert a tüntetéseket az olyan közösségi platformokon koordinálják, mint az Instagram és a WhatsApp.

A kormányzat részéről a hírszerzésért felelős minisztérium törvényellenesnek minősítette az utcai gyülekezéseket és megkezdte a tömegoszlatást. A rendőrség munkatársai több száz tüntetőt fogtak el, csak Gilánegarb megyében 200 feletti az elfogott tiltakozók száma (a nyugati Hamadan provinciában is 50 feletti ez a szám). A humanitárius NGO, az Amnesty International gyorsjelentése szerint

az iráni rendőrség az emberi jogokkal ellentétesen alkalmazza a tömegoszlató eszközöket.

A tüntetésekhez a világszerte hírhedt Anonymus nevű hekkercsoport is csatlakozott. A hekkerek kibertámadásokat intéztek a kormányzati honlapok és az állami televíziós csatornák ellen, továbbá célul tűzték ki, hogy megrongálják az állami biztonsági rendszereket is. Több mint 2 ezer zárt láncú videokamerás rendszer és webkamera felvételét hozták nyilvánosságra.

„Meghallottuk az irániak hívó szavát. Értjük az elszenvedett sérelmeket, és minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy segítsük az iráni embereket. Hacktivistáink világszerte támogatják az irániakat és értjük, hogy mennyire elnyomó a kormányotok.”

 

A mai napon, pénteken kormánypárti tüntetések is szerveződtek Teheránban. Többezer, hagyományos fekete csadort viselő nő és férfi vonult utcára, szimpátiáját kifejezve a kormányzat mellett. 

Kép: Kormánypárti szimpatizánsok Iránban. AFP

A szimpatizánsok Amerika és Izrael-ellenes rigmusokat skandálnak.

A kormánypárti erők részéről a Forradalmi Gárda üdvözölte a szimpatizánsokat, a kormányellenes tüntetéseket pedig az „ellenség által kitervelt” zavargásoknak tekinti. A gárda álláspontja szerint a rendőrség az irániak életét, vagyonát és családjait védi. 

A 22 éves Amini halálának körülményeire a nemzetközi közösség is felkapta a fejét. Az ENSZ emberi jogi hivatala kivizsgálást sürget. Az éppen a 2015-ös iráni atomalku felülvizsgálatát megkísérlő Washington a nők „szisztematikus meghurcolásának” befejezésére szólította fel az iszlám köztársaságot. A fejleményeket elítélő országok sorához Olaszország is csatlakozott.

A rendelkezésre álló információk alapján a mostani bizonyul Irán legnagyobb tüntetés-hullámának 2019 óta. Akkor novemberben Irán egész területére kiterjedő, később a kormány és a legfelsőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatollah személye ellen kiszélesedő tüntetések szerveződtek. Az események kiváltó oka az üzemanyagárak drasztikus megemelkedése volt.

Nyitókép: Kormányellenes tüntetések Iránban. AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. szeptember 23. 18:31
Na valakik itt is bele f..gtak a nullás lisztbe.
Kanóc
2022. szeptember 23. 17:15
Nyolc éven keresztül szartak arra, ami a Donbasszban ment, de a 22 éves Amini halálának körülményeire a nemzetközi közösség is felkapta a fejét.
III. Öreg Banya
2022. szeptember 23. 16:47
Iránnak is megvan a maga CIA által felbujtott tüncikéző csőcseléke.
Akitlosz
2022. szeptember 23. 16:36
"A 22 éves Mahsa Aminit az iráni erkölcsrendészet fogta el szeptember 13-án, Teheránban. Minderre azért került sor, mert az arcot eltakaró hidzsáb nélkül mutatkozott, megsértve ezzel a nőkre kötelező viseletet." A névtelen szerző, azaz a Mandiner annyira hülye a témához. A hidzsáb az magyarul fejkendő, tehát NEM takarja el az arcot. A meghalt áldozatnak volt hidzsábja, viselte, csak nem előírás szerint állt rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!