Lukasenka: Abházia létezik és semmiféle szankció sem fogja eltörölni a térképről

2022. szeptember 28. 21:35

Abházia létezik és semmiféle szankció sem fogja eltörölni a térképről – jelentette ki szerdán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a csak Moszkva által elismert, Georgiától elszakadt térségben tett látogatásán.

2022. szeptember 28. 21:35
null

A fehérorosz vezető abház hivatali partnerével, Aszlan Bzsaniával tartott tanácskozásán elmondta, hogy hosszasan megvitatták az ügyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és - mint fogalmazott - azonos következtetésre jutottak:

– mondta.

 A BelTa fehérorosz hírügynökség szerint Lukasenka és Bzsania egyebek között Fehéroroszország és Abházia közös gazdasági projektjeit és a további együttműködés kilátásait vitatták meg találkozójukon. Lukasenka hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatoknak kell képezniük a kapcsolatok alapját Szuhumi és Minszk között. Kiemelte, egyben, hogy Minszk nem csupán

a barátság hídját akarja felhúzni, de nagyon komoly kapcsolatokra törekszik.

Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Twitter-oldalán tett bejegyzésében ítélte el Lukasenka Abháziában tett látogatását, amely szerinte nemcsak a fehérorosz-georgiai kapcsolatokat ássa alá, de a nemzetközi jogba is ütközik.

A történtek miatt a fehérorosz nagykövetet bekérették a tbiliszi külügyminisztériumba. Georgia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett arra, hogy fegyverrel visszahódítsa a szakadár Dél-Oszétiát, de ezt Oroszország katonai erővel megakadályozta. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét.

Abházia nem tervezi, hogy Oroszországhoz csatlakozzon, de stratégiai partnerének, szoros szövetségesének tekinti. Fehéroroszország szintén szövetségese Oroszországnak. Georgia egyébként a nap folyamán elítélte a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban, valamint a Herszon és Zaporizzsja ukrajnai megyék orosz megszállás alá került területein az Oroszországhoz történő csatlakozásról rendezett népszavazásokat.

A törvénytelen népszavazások Ukrajna területeinek annexiójára irányuló elfogadhatatlan kísérletek. Georgia szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását”

– olvasható a tárca Twitter-oldalán szerdán közzétett nyilatkozatban. Egy nappal korábban Szalome Zurabisvili államfő is elítélte a népszavazásokat.

(MTI)

Nyitókép: Alexander Nemenov/AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solothurn
2022. szeptember 29. 07:45
Idegesítő a zömében félanalfabéták által működtetett USA sajtó által forgalomba hozott és magyarországi zugfirkászok által is beszopott "georgiázás"! Grúzia az Grúzia és nem "Georgia" még akkor sem ha néhány szerencsétlen zugfirkász nagyon modernnek szeretne tűnni.
Catherine80
2022. szeptember 29. 00:02
Láncreakció. Hány kisebbség fog még fellázadni az orosz példa mentén függetlenségéért? Nem csoda, hogy akiknek vaj van a füle mögött most dupla mellszélességgel támogatja Ukrajna szuverenitását.
Isten jobb keze
2022. szeptember 28. 23:24
Nem ez a szarcimbók csaltael a választásokat?? Javitsonki valaki! De könyörgöm ne egy fideszes!
Nyugatellenes
2022. szeptember 28. 22:26
Grúzia. Egy.Shithole.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!