Házhoz jön a világkereskedelem

2021. december 08. 20:03

Miként formálta át a világkereskedelmet a globalizáció? Mi az a misztikus tizenkét feltétel, aminek mindenképp szerepelnie kell egy nemzetközi szerződésben? Hogyan lehet sikeres egy hazai exportőr? Erről és más, hasznos külgazdasági témákról is szó esik Constantinovits Milán és Sipos Zoltán új könyvében.

2021. december 08. 20:03
null

Az elmúlt évtizedekben világgazdasági klíma átalakulásával, a fokozódó globalizációval, az Unió folyamatos változásával a külkereskedelmi tranzakciók is megváltoztak. Bár a jogi környezet is átalakult és a szállítási lehetőségek is nagy technológiai fejlődésen mentek keresztül, az eladás, az üzletkötés évezredes logikája továbbra is működik.

Az Akadémiai Kiadó friss kiadványában Constantinovits Milán és Sipos Zoltán több évtizedes egyetemi oktatói tapasztalattal járják körül a nemzetközi kereskedelem változó világát, aminek a pandémia is aktualitást ad.

A világjárvány rámutatott ugyanis, hogy hazánk számára is milyen fontos a külkereskedelmi kompetencia,

hiszen a védekezéshez szükséges eszközök (maszkok, lélegeztetőgépek, vakcinák, gyógyszerek) sürgős beszerzése világszerte döntően bilaterális, „hagyományos” nemzetközi (külkereskedelmi) szerződésekkel történt Kínából, Malajziából, Oroszországból, az USA-ból stb., sok esetben klasszikus közvetítő kereskedő bekapcsolásával.

A szerzők elmondása alapján a most megjelent online szakkönyvben található ismeretanyag egyaránt hasznos a tényleges és leendő nagyvállalati és a kisvállalkozó üzletembereknek, külkereskedőknek, marketingszakembereknek, sőt a diplomatáknak és a külpolitikai-külügyi szakembereknek is, akik a külpiacon tevékenykedve tudják segíteni a hazai exportőröket.

A számos kiadást megélt szakkönyv újabb, immáron digitális megjelenésének fontos oka a külkereskedelmi szabályok változása is. Ilyen például az Incoterms 2020. évi módosításai vagy a magyar külgazdasági irányítási és támogató rendszer változásai. De egy másik fontos szempont is közrejátszott ebben a munkában mint motiváló tényező.

A Covid–19-járvány ugyanis sürgetően vetette fel az online oktatási módszerek fontosságát is.

A szakkönyv olvasmányos stílusa okán az érdeklődő laikusoknak is hasznos olvasnivalóul szolgál.

Nemzetközi kereskedelmi tranzakciók a 21. században 
Akadémiai Kiadó 2021.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!