Vágó István: Si duo faciunt idem, non est idem – fejtse meg Ön is a kvízmester feladványát, mert nekünk nem sikerült

2021. augusztus 20. 22:42

Rákosi Mátyás, Kodály Zoltán, Nagy Feró és Orbán Viktor szerepelnek Vágó István montázsán, ami mellett a latin mondat jelentése: „Nem ugyanaz, ha ketten ugyanazt teszik ”.

2021. augusztus 20. 22:42
null

A Demokratikus Koalíció színeiben politizáló egykori kvízmester meglehetősen nehéz fejtörő elé állította Facebook-oldalának követőit. Két képet mellékelt a poszthoz, egyiken Kodály Zoltán és Rákosi Mátyás láthatóak a Kossuth-díj átadásakor 1952-ben, a másikon Orbán Viktor és Nagy Feró 2021 augusztus huszadikán, hasonló alkalomból készült képen.

A latin mondás: Duo si faciunt idem, non est idem, azaz ha kettő ugyanazt teszi, az még nem ugyanaz. A mondás jelentése, hogy a cselekedetek aszerint különböznek, hogy kitől erednek s aszerint ítélendők is meg.

Ennek alapján elgondolkodtató, hogy Kodály Zoltán egyéb iránt már akkor is vitatott lépésére gondolt-e, mellyel személyével és nemzetközi hírnevével társutas gesztusa révén legitimálta a magyar történelem egyik legvéresebb diktatúráját, netán Rákosi Mátyásra céloz, aki a Kossuth-díjat a magyar zenetörténet akkor élő legnagyobb alakjának adva az elismerést, önmaga véres uralmát igyekezett jobb fényben bemutatni. 

Feltételezzük azt, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa sem Orbán Viktort, sem Nagy Ferót nem kívánja pozitív fényben feltüntetni, a párhuzamba állított képek révén azonban logikailag kettejük közül valaki mégis „megússza” hogy a sötét Rákosi-korszak árnya vetüljön rá. Az is egy logikus lehetőség, hogy Vágó Istvánra rátört a Rákosi-nosztalgia. A megfejtéseket mindenesetre szeretettel várjuk, mert nekünk nem sikerült megfejteni Vágó István elmés feladványát.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2021. augusztus 23. 15:46
Látjátok mennyire művelt ez a suttyó? Még latin mondatokra is rá tud keresni a gugliban, csak sajna most már teljesen bedilizett.
molnarat
2021. augusztus 23. 15:38
Vágó István kíválóan szemlélteti azt a paradoxont, hogyan lehet valaki egyszerre művelt és tökhülye.
luisbathhelena
2021. augusztus 22. 14:13
Teljesen világos hogy Ferón/Orbánon akart ütni, csak nem gondolta végig :) Mert egy hülye DKs. ( Amúgy utána Rákosinak volt egy kérése Kodály "elvtárshoz". Írjon egy új himnuszt, aki ezt visszautasította, mondván van már magyar himnusz)
mokány
2021. augusztus 22. 11:00
Varietas delectat , Monotonia untat .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!