Kenőpénzért mulathatott Trump beiktatásán a román szocdemek volt elnöke

2021. május 18. 16:29

Vádat emelt hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenleg három és fél éves szabadságvesztését töltő volt elnöke ellen.

2021. május 18. 16:29
null

Vádat emelt hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) befolyással üzérkedésre való felbujtásért jelenleg három és fél éves szabadságvesztését töltő volt elnöke ellen a Donald Trump korábbi amerikai elnök 2017-es beiktatási ünnepségén való részvétele kapcsán – írta meg a Krónika. 

Az ügyészek kétrendbeli befolyással üzérkedésért és jogosulatlan haszonszerzés miatt állítják bíróság elé a politikust. Vádat emeltek három további személy ellen is befolyás vásárlása, illetve abban való bűnrészesség miatt – számol be a lap. 

A vádhatóság szerint egy üzletember révén Dragnea 250 ezer dollár értékű juttatáscsomag kedvezményezettje lett, amely lehetővé tette számára Donald Trump államfő beiktatási ceremóniáján való részvételt. A Dragnea ezen kívül egy 30 ezer dollár értékű lobbi- és politikai tanácsadási szolgáltatási megbízást is kapott pártja számára.

Liviu Dragnea állítólag megígérte az említett üzletembernek, hogy a kormány támogatja üzleti érdekeit, különösen a katonai és a hírszerzési területen.

A nyomozók állítják, hogy Liviu Dragnea 2017 májusa és októbere között egy 100 ezer dollár értékű lobbiszolgáltatás révén élt vissza hatalmával, a szolgáltatást pedig állítólag egy amerikai cég nyújtotta számára azért, hogy magas rangú amerikai tisztségviselőkkel szervezzen találkozókat – összegzi az ügyet a Krónika. 

„A pénzt 2017 májusában fizették ki egy, a Brit Virgin-szigeteken székhellyel rendelkező offshore cég ciprusi bankszámláiról, amelyet a román üzletember két másik üzletemberrel együtt ellenőrzött” – közölték az ügyészek.

Liviu Dragneát jelenleg a rahovai börtönben tartják fogva, miután 2019 májusában három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. május 18. 19:12
román Szociáldemokrata .. ezek alatt már nincs semmi
pollip
2021. május 18. 18:00
Nekem akkor is az tetszett a legjobban, amikor a románok a járvány kezdetekor a parlamentben leragasztották a kihelyezett kézfertőtlenítőt, nehogy ellopják a képviselők:-))) https://mandiner.hu/cikk/20200303_igy_harcolnak_az_enyveskezu_politikusok_ellen_romaniaban
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. május 18. 17:43
Teljes munkaidős románkodás
Tidal_wave
2021. május 18. 17:21
Hát, erről már akkor is voltak pletykák, de a ballib sajtó megírta, hogy hiába Orbán állt ki Trump mellett először, lám, mégis a románokat hívták meg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!