Szlávik János: Le fogjuk győzni az összes mutánst

2021. március 20. 15:36

Az oltásokkal és a járványügyi intézkedésekkel le fogjuk győzni mindegyik mutáns vírusvariánst – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

2021. március 20. 15:36
null

Szlávik János közölte: a járványügyi helyzet tovább súlyosbodik, egyre több a fertőzött és a halottak száma. Hozzátette: a korábbi hullámok tapasztalata, hogy a szigorító intézkedések bevezetésétől néhány hétnek el kell telnie, hogy azok eredményei látszódjanak.    

„Valószínűleg még ebben a stádiumban vagyunk, és ez az oka annak, hogy egyre több fertőzöttet találunk” – fogalmazott.    

Ráadásul Magyarországon is az angol mutáns a domináns, amelyik sokkal jobban terjed emberről emberre,

súlyosabb megbetegedéseket okoz, fiatalabbakat is meg tud támadni, és  halálosabb, mint a korábbi variánsok – tette hozzá. Európában és Magyarországon is a különböző mutáns vírusok terjedése vezet a fertőzésszám növekedéséhez – mondta arra is kitérve, hogy Magyarországon a brit variáns mellett találtak már dél-afrikai és cseh változatot is.    

Szlávik János példaként említette, hogy

Nagy-Britanniában a védőoltások segítségével sikerült meggátolni a nagyobb járvány kialakulását, ott csökken az esetszám és a kórházba kerülők száma.    

Álláspontja szerint Magyarországon tovább kell oltani, hogy a legtöbb ember megkapja legalább az első oltást. Közölte azt is, hogy azokban az országokban, ahol sokat oltanak, elkezdett csökkenni az esetszám, illetve a kórházba kerülők és a halálos áldozatok száma is, ezért az emberek, ezt látva, sokkal jobban bíznak a vakcinákban. Szlávik János egy friss tanulmányra hivatkozva beszámolt arról, hogy ha a fertőzésből felgyógyultak 15, újabban akár 30 százalékát érintő úgynevezett hosszú Covid-szindrómában szenvedők a gyógyulás után három hónappal védőoltást kapnak, akkor a vakcina „komoly jótékony hatással lehet” a tüneteikre.

(MTI)

Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2021. március 20. 20:19
Szlávik János már úgy beszél mint egy politikus. Orbán Viktor beszél belőle.
Pelso j.
2021. március 20. 20:19
Az oltásokkal igen, (remélhetőleg széles körben és hosszú távon hatékonyak), de az intézkedések, korlátozások összessége ebben a hullámban sovány, a szomorú számok a hatékonyság gyengeségét mutatják.
hopika
2021. március 20. 19:46
mekkora celeb lett ez is. még jó hogy minden héten mást mond
kispufi
2021. március 20. 18:16
Tetszik a cím, simán felfogható a jövő évi választás tétjeként és eszenciájaként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!