Jövő héttől igényelhetőek a vakcina-igazolványok

2021. február 12. 20:41

Jövő héttől már lehet igényelni a koronavírus elleni védettség igazolványokat – áll a kormány közleményében.

2021. február 12. 20:41
null

A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő kormányrendelet rögzíti. Ez alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt.

Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét.

A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is.

Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4  hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni.

Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

(Kormány.hu)

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ferer
2021. február 13. 15:54
És a kártyának mi az előnye? Mire jogosít?
ujujuj
2021. február 13. 06:42
Helyes. Végre. Ez sokat fog segíteni, hogy aki védett, az visszatérjen a normális életéhez, és újra kinyithassanak a vendéglátósok. Éppen ezért nem is csodálkozom, hogy ennek bevezetésétől az eu fényévekre van. De még az a szerencse, hogy a klubrádióról fognak beszélgetni. :D
Amondó
2021. február 12. 23:14
Az oltottság a legkevésbé sem azonos a védettséggel. A vakcínakotyvasztók legeslegoptimistább propogandája is csak legfeljebb 90% körüli hatékonysággal kecsegtet. Ugyanakkor a fertőzőképesség és újrafertőzöttség esélye elég magas. A védettséget - ha egyáltalán meglesz - legfeljebb csupán félévre garantálják. Egyre jobban dagadni fog a sebezhetetlenségéről meggyőződött, de valójában fertőző tömeg. A "hamis biztonságérzet" elrettentő példája. Müller Cecília is ennek veszélyeire figyelmeztetett, a maszkőrület kezdetén. Ne csodálkozzunk majd, ha a járvány terjedése megint új lendületet kap. Úgy látszik az emberi természettől idegen az egyenlőség gondolata. Bármilyen mondvacsinált ürüggyel magasabb- és alacsonyabbrendűekre kell felosztani a társadalmat. Az egyik tagjainak nem, a másiknak meg annál inkább kötelező a (legalább két) maszk viselete. Az egyik bemehet a boltba vásárolni, a másikat elkergetik. Az egyik felszállhat a villamosra, a másikat lezavarják. Az egyiket behívják állásinterjúra, a másikkal szóba sem állnak. Akinek van vakcina-igazolványa, az maradhat a munkahelyén, akinek nincs, az repülni fog, hogy a lába nem éri a földet. Alakul a kasztrendszer.
Menhetten
2021. február 12. 22:41
Ha jól emlékszem, a Kakadu 5 milliót rendelt a kínai vakcinából, az árkülönbözet kb. 5.000.-Ft. Tehát összesen ez 25 milliárd. Ezért mondta a Gulyás, hogy az ár másodlagos. Azért kíváncsi lennék, hogy ebből a 25 Md-ból mennyi landol a fidess vezérek feneketlen zsebébe. Minden élet számít?? És ez csak egyetlen tétel... Legyünk hálásak, hogy ennyire megvédenek minket...https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/149353955_3782447298445075_3681838024011565627_o.jpg?_nc_cat=1&ccb=3&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=eYZU_7OtPWgAX8BiVKk&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=a4363898a9c6634518b525cc665cccf9&oe=604E0D91
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!