Der Spiegel: Orbán Viktor Trump egyik csodálója

2021. január 13. 20:22

Ivan Krastev politológus szerint Donald Trump „szégyenletes távozása” árthat politikai barátainak.

2021. január 13. 20:22
null

Ivan Krastev bolgár származású politológus a szófiai CLS (Centre for Liberal Strategies) intézet, valamint az IWM (Institute of Human Sciences) munkatársa, egyúttal az Európai Külkapcsolatok Tanácsának alapító testületi tagja. Több írása jelent meg a New York Timesban, és a Spiegelben is. Ivan Krastev az Open Society Institute globális tanácsának is tagja. 

A politológus szerint a jobboldali populizmusnak Európában még messze nincs vége. A Spiegel riportere „Trump egyik csodálójának” nevezte Orbán Viktort kérdésében. Krastev válasza szerint Trump elnökségének legitimáló funkciója volt, miután Orbán 2010 a PiS Lengyelországban pedig 2015 óta volt már hatalmon, ugyanakkor „mindketten kívülállók voltak Európa politikai térképén, a posztkommunizmus kinövéseinek tekintették őket” – véli a liberális politológus. 

„Jött a Brexit és Trump és hirtelen úgy tűnt, van egyfajta globális nemzeti populista forradalom. A jobboldali populisták azt gondolták, a történelem hirtelen az ő oldalukon áll” – mondta Krastev, aki hozzátette, úgy tűnt ekkor, hogy a liberális demokrácia modellje vereséget szenvedett és ennek az EU is részét képezi. „Orbán és a többiek kritikus EU-hozzáállását pedig Washington is támogatta” – jelentette ki a politológus.

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. január 14. 15:31
Ezt a "tükröt" lehet átkozni, ha a képe ferde! És sose felejtsük el, hogy ne ebbe nézzünk, ha meg akarjuk nézni magunkat.
realista
2021. január 14. 12:57
"Similis simili gaudet" - a zsák meg a foltja.
zakar zoltán béla
2021. január 14. 10:49
Pelosi -Hillary Mici jobb, kedves snyaló germanus sajtó????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kombinátor
2021. január 14. 09:44
a dolog pont fordítva van, Orbán volt előbb és Trump volt az ő csodálója
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!