Százak ellen indíthatnék pert – a halálosan megfenyegetett virológus a Mandinernek

2020. december 11. 13:00

Lincseléssel, lámpavasra húzással fenyegetik Boldogkői Zsolt szegedi virológust, amiért kiáll a koronavírus-vakcina beadásának fontossága mellett. Bár az üzenetek egyre durvábbak, a professzor nem fontolgat pert, inkább a nyilvánossághoz fordult. Lapunknak azt is elárulta, hogy magas rangú rendőr kereste meg telefonon, hogy felajánlja segítségét.

2020. december 11. 13:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Szétloccsantom a fejed”, „Bitófára veled!” „Adasd be magadnak a vakcinát, fizetett f.sz!” „Ha egyszer meglátlak az utcán!” „48 órát adunk, hogy visszaszívja az oltásra vonatkozó kijelentését” „Igyál higanyt szürcsölve, te gyilkos” – ilyen, és még ennél jóval cifrább fenyegetéseket kap Boldogkői Zsolt virológus, mert kiáll a koronavírus elleni oltás szükségessége és fontossága mellett. Nem ez az első eset, hogy félelemkeltő üzeneteket kap. Mint lapunknak elmondja, közel tíz éve végez – ahogy ő fogalmaz – „felvilágosító tevékenységet", és száll szembe a téveszmékkel és áltudományokkal.

„Ám a koronavírus-járvány idején érezhetően megváltozott a fenyegetések intenzitása és hangneme. Elég volt pusztán a maszkhordás mellett kiállnom ahhoz, hogy hasonlókat kapjak, amikor pedig az oltás fontosságára hívtam fel a figyelmet, az agresszív reakciók még nagyobb hullámot vertek” – hangsúlyozza.

Mint mondja, vannak, akik álprofillal írnak és vannak, akik nyíltan, arccal vállalják az üzenetüket. „A fenyegetők profilképeket megnézve egészen megdöbbentő, hogy szimpatikus pár egyik tagja, kisgyermeket nevelő édesanya sem válogatja meg a szavait” – mondja. Hozzáteszi:

Az utóbbi években tapasztalható feszültségszint-növekedésre tett rá még sok lapáttal a mindenkit érintő vírushelyzet. A családi tragédiák okozta trauma, a munkahelyek elvesztése miatti düh világszinten növeli a szorongást.

Boldogkői szerint néhány évvel ezelőtt nem volt ekkora probléma az oltások körül, csupán elenyésző számban nem akarták beadatni a gyermeküknek a különböző vakcinákat a szülők, míg mára eljutottunk oda, hogy egyes felmérések szerint a társadalom nagyobb része oltásellenesnek tűnik. „Ennek oka, hogy nemcsak Magyarországon, de külföldön is megjelentek azok a hitelesnek tűnő személyek, akiknek nem elég, hogy hiányoznak az elemi ismereteik a témában, de elképesztő erős a motiváció bennük, hogy úgy állítsák be a dolgokat, mintha nekik lenne igazuk” – hangsúlyozza a szegedi virológus.

Példaként említi, hogy a vírusszkeptikusok jelenleg a vakcinák mellékhatásain vannak felháborodva, és igen sokan állítják azt, hogy „az oltás célja a népességszabályozás”. Boldogkői szerint ez elképesztő badarság, a vakcinák pont azért vannak, hogy védjék az emberi egészséget és életet, ezt pedig „sokan nem hajlandók tudomásul venni”.

Mint mondja, itt jönnek képbe a hitelesnek tűnő vírusszkeptikus hangadók, akik látszólag logikus érveket prezentálnak, az összeesküvés-elméletre fogékonyak pedig gondolkodás nélkül „benyelik”. „Látnunk kell, hogy a járványt reálisan kezelő szakemberek óriási számban vannak,

– emeli ki. A mellékhatásokról szólva elmondja, nincs egyetlen gyógyszer sem mellékhatások nélkül, egy hosszú lista található ezekről a gyógyszeres dobozban. Ez azonban csak annyit jelent, hogy enyhe tünetek előfordulhatnak viszonylag gyakran, a komolyak azonban igen-igen ritkán, hiszen ellenkező esetben a szer nem kapta volna meg az engedélyt a forgalmazásra.  A legjelentősebb mellékhatások a vakcinák esetében is a láz, izomfájdalom – mint fogalmaz – „ami valljuk be, nem egy komoly dolog”.

„Nem a média, inkább a közösségi oldalak sara” – feleli arra a kérdésünkre, hogy mennyire a sajtó hibája és felelőssége, hogy teret enged, vagy vitára hívja a Boldogkői által említett „vírusszkeptikus, hitelesnek tűnő, ám alapvető ismeretekkel a témában nem rendelkező személyeket” szakértőkkel. „Kétszer vitába szálltam Gődény Györggyel a médiában én magam is, emiatt pedig sok kritikát kaptam, mondván, hogy azzal, hogy leállok vele, azt üzenem, hogy szakmabeli” – mondja Boldogkői, hozzátéve, hogy ezzel az állásponttal nem ért egyet, hiszen mindkét szereplése során leszögezte, hogy a vitapartnere nem a szakmaiság képviselője. (Az interjú elkészítése, péntek délben jött a hír: Gődény Györgyöt őrizetbe vették, lakóhelyén pedig házkutatást tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei.) 

 „Több száz ember ellen indíthatnék fenyegetés, rágalmazás vagy becsületsértés miatt pert, de nem teszem.

– szögezi le. Azt is elárulja, a minap egy magasrangú rendőr kereste meg telefonon, és azt mondta, bármikor hívhatja a nap 24 órájában. „Nagyon jól esett ez a gesztus, köszönöm neki”.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. december 12. 07:10
gőgős seggfej
Rocktoberi
2020. december 11. 18:06
Én elindítanám a pereket a helyében. A barmoktól befolyó pénzt pedig a vírus miatt nehéz helyzetbe kerülők (vendéglátás, turizmus, szolgáltatások) megsegítésére fordítanám. A kétes erkölcsű anyukájukat fenyegessék!
Sipi2
2020. december 11. 16:51
Én megnéztem az ominózus "vitát" amiből a kép is van. Gődény próbált érvelni, Boldogkői meg ripacskodott és személyeskedett. Ha ő egy elismert "szakember" akkor nagy baj van.
nempolitizálok
2020. december 11. 16:28
Nem értem ezt a hisztit. 1. Nem kell beoltatni magad, nem is kötelező 2. Ha esetleg koronavírusos lettél, nem kell telefonálni, hogy az lettél. ENNYI és megúsztad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!