Michael Roth: Állampolgáraink biztonsága a tét

2020. augusztus 03. 08:22

Kína hatalmával szemben Európának demonstrálnia kell a nagyobb egységét és eszközként kell használni az egységes piacot – állítja a német külügyi államtitkár.

2020. augusztus 03. 08:22

A koronavírust nem érdekli az ideológia vagy a geopolitika, ám a pandémia már régóta katalizátora a nagyhatalmak közötti versengésnek, írja Michael Roth a Spiegelben. Az Egyesült Államok a háttérbe vonul, és főleg önmagával foglalkozik, eközben Kína egyre keményebben lép fel, és határozottan halad előre globális céljai megvalósítása érdekében. Ez nyilvánvalóbbá tette azt, hogy Európának rugalmasabbá kell válnia, és hogy sürgősen egyértelműen meg kell határoznia, hogy Kínával szemben milyen álláspontot képvisel.

Az EU kapcsolatai Kínával bonyolultak. Kína fontos partner ugyanakkor gazdasági versenytárs is. Az ázsiai ország az Európai Unió második legnagyobb kereskedelmi partnere, míg Kína tekintetében az EU az élen áll. Gazdaságaink összekapcsolódnak, és az együttműködés kölcsönös érdekünk. Csak Kínával együtt lehetünk sikeresek, különösen olyan globális kérdésekben, mint például a járványok elleni és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a regionális konfliktusok megoldása.

Kína ugyanakkor rivális is, és egyre inkább támadólag lép fel Európával szemben is. Az autoriter, egypárti állam vezetése nem hagyja ki a lehetőséget, hogy éket verjen az EU tagállamai között, és gyengítse őket. Az értékek kemény versenye zajlik, nagyon különbözik a társadalomfelfogásunk. 

Hongkongban Kína jelenleg megmutatja, mennyire nem hajlandó a kompromisszumra, ehelyett érvényesíti a hatalmi igényeit. Mit tehet az EU annak érdekében, hogy egy látszólag egyre erősebb kígyóval szemben ne bénuljon meg úgy, mint a közmondásos nyúl? Egyértelmű a válasz: sürgősen határozottabb európai cselekvésre van szükségünk a Kínával folytatott kapcsolataink során. Az EU-nak Kínával szemben magabiztosabban kell fellépnie és nyelvet kell beszélnie. Nem leszünk képesek Pekingre hatni, ha nem vagyunk egységesek, és ha nem állunk ki az értékek és érdekeink mellett – írja a Spiegelben Michael Roth német külügyi államtitkár.

(Spiegel)

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2020. augusztus 03. 09:52
"Kína hatalmával szemben Európának demonstrálnia kell a nagyobb egységét és eszközként kell használni az egységes piacot állítja a német külügyi államtitkár." nekünk, berlin, moszkva, peking ugyanaz a szar.
Camael
2020. augusztus 03. 09:15
nem értem az EU-ban miért kell mindenből ideológiai kérdést csinálni, mit zavar minket, milyen globális célja van Kínának, olyan térségekben segíti a fejlődést amiket eddig mások csak kizsákmányoltak
Bukik a Zorbán
2020. augusztus 03. 09:09
Ne legyen félreértés: Amerika most, Trump alatt is ellenfél. De nem ellenség. Európa fő ellensége a bolsevista ideológia. Ami akkor fog teljes egészében újból ránk nehezedni, ha a förtelmes "demokraták" nyernek. (Persze nehéz ez ellen olyanokkal küzdeni, mint Roth, Rutte, Sargentini, Renzi, stb... elvtársak...)
nemecsekerno_007
2020. augusztus 03. 09:05
Hát persze :)))))))) Egységes álláspont, összetartás?!? Északi-Áramlat vs. Budapest-Belgrád vasút?!? Már nem lehet a kelet-európaiakat hülyének nézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!