Merkel kancellársága egy kolosszális hiba

2020. január 25. 16:00

Az európaiak nem értik, merre megy a világ, Merkelnek pedig nincsenek olyan vezetői képességei, mint Helmut Kohlnak. Interjú.

2020. január 25. 16:00
Niall Ferguson

„– Mit kellene tennie az európaiaknak? 

– Mindenképpen a katonai védelmi képességeikbe kellene fektetniük. Amikor Emmanuel Macronnak igaza van, és a NATO tényleg »agyhalott«, jobb, ha van egy B terv. Mert Vlagyimir cár Oroszországban nem fogja örökké kerülgetni a forró kását a Baltikumban. Trumpnak teljesen igaza van, amikor Németországtól és Európától nagyobb védelmi kiadásokat vár. 

– Ez elég disztópikusan hangzik. 

– Semmi esetre sem. Még mindig érvényes: aki béket akar, készüljön a háborúra. Akik azt hiszik, hogy Amerika örökké az ő biztonságukkal fog törődni, saját magukat csapják be. 

– Szóval? 

– Nem látják, milyen irányba megy ez a világ. Itt már nincs szabadkereskedelem, nincs korlátlan globalizáció. Ez egy olyan világ, ahol a kemény legények masszívan fegyverkeznek Kínában és Oroszországban, miközben Európa Green Dealekről beszél. Azt mondanám: Halló, ébresztő!

– Szóval tankokat kéne vennünk szélturbinák helyett?

– A 21. század háborúit nem tankokkal nyerik meg. De lehetne azzal kezdeni, hogy Kínát kitiltják az 5G-hálózatokról. Utána el lehetne kezdeni egy egységes védelmi doktrínán dolgozni, hogy hogyan lehetne megvédeni Kelet-Európát szükség esetén.

– Mit vár Angela Merkel csütörtöki látogatásától? 

– Hát azt nem szeretném elképzelni (nevet). Valószínűleg a multilaterális világrendről beszél majd, és azokról az intézményekről, amiket a második világháború után hoztak létre. Nekem ez mesének tűnik. Ez a liberális világrend valójában csak nagyon rövid ideig létezett a berlini fal leomlása után. Ez a '90-es, és talán a 2000-es évek találmánya volt. Azelőtt a hidegháború volt a meghatározó. Szóval, aki azt mondja, hogy 1945 óta liberális világrendben élünk, az nem egészen érti a történelmet. Nézze meg a Németországban terjedő Amerika-ellenességet, ami engem rendkívül zavar. Emlékszem Merkel sokkoló beszédére tavaly a Harvardon. Képzelje csak el, mi lett volna, ha Trump elmegy egy német egyetemre, és így megtámadja a német kormányfőt! Van a németeknek egyáltalán elképzelésük, hogy miért élnek demokráciában? Tényleg azt gondolják, hogy a demokráciát csak úgy előhúzták a kalapból, vagy az ENSZ biztosította? Ez a kognitív disszonancia nagyon zavar. 

– Mi köze ennek Merkel politikájához?

– Angela Merkel egy olyan évszázadhoz tartozik, aminek már rég vége van. Az ő kancellársága egy kolosszális hiba. Az európai projekt megfeneklett. Nem lesz további integráció.

– És ez Merkel hibája? 

– Igen. Hiányoznak azok a vezetői képességei, amik egy Helmut Kohlnak megvoltak. Ha valaki felállít egy valutauniót, és zűrzavar keletkezik, akkor az egyetlen logikus következmény csak a még erősebb fiskális integráció lehet. De amikor beállt a válság, Németország tett erre az alapvetésre. A szövetségi kormány az utolsó pillanatig visszatartotta a Görögországnak szánt segélyeket, és ez maximális bizonytalansághoz vezetett. Az ökonómiai teljesítmény sokkal gyengébb volt a válság során, mint bárhol máshol a világon. A segélyprogramokat úgy konstruálták, hogy megnégyszerezzék Dél-Európa sokkját. 

– És ezért ilyen durva az ítélete Merkel kancellárságáról? 

– Ott ván még a menekültválság is. Németország először tudomást sem vett a migrációról, nem vette komolyan az arab forradalmak viharát. Aztán úgy tett, mintha ez mások hibája lenne. És amikor hirtelen ott termett a menekültválság, a szövetségi kormány teljes hátraarcot csinált. A szociális és társadalmi következmények a mai napig érezhetők. Nem mondhatnám, hogy a Mutti nagy rajongója vagyok.”

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. január 27. 11:16
Ez a pasas is csak az örök igazságot szajkózza: az erősebb kutya él házaséletet. (A fóbiáit egyébként kezeltethetné, mert van neki dögivel.)
mokány
2020. január 27. 09:48
Hogyan fokozzák a rosszat: Rossz. Orosz. Porosz.
istvánkeve
2020. január 26. 13:44
Talleyrand-Perigor után szabadon: Merkel kancellársága nem "kolosszális hiba" volt, hanem kolosszális butaság!
catalina9
2020. január 26. 08:04
– Ott ván még a menekültválság is. Németország először tudomást sem vett a migrációról, nem vette komolyan az arab forradalmak viharát. " hát ez volt a feladat, Merkel Soros KISZ titkára, és az ilyenek minimum "tudomást sem vesznek a migrációról" de valójában támogatják...ráadásul ezért Kalergi díjat is kapott.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!