Négymilliárd dollárért ad el az USA fegyvereket Romániának

2017. július 12. 09:00

Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert vásárol Románia az Egyesült Államoktól. Románia régóta stratégiai szövetségese Washingtonnak.

2017. július 12. 09:00

Az Egyesült Államok mintegy négymilliárd dollár értékben ad el Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert Romániának - jelentette be kedden az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium.

A fegyvereladásról Klaus Iohannis román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel. Mint valamennyi hasonló esetben, a külügyminisztériumnak és a védelmi minisztériumnak jóvá kell hagynia a politikusok által kötött megállapodást, majd erről a Pentagon tájékoztatja a kongresszust, amely elvileg harminc napon belül megvétózhatja a döntést.

Románia régóta stratégiai szövetségese az Egyesült Államoknak: 2003-ban például Bukarest a NATO-csatlakozás után az észak-erdélyi autópálya megépítésének kivitelezését amerikai vállalatra bízta; az iraki háború idején engedélyezte titkos CIA-börtön működtetését román területen; és fekete-tengeri gázmezői nagy részének kitermelését is az amerikai ExxonMobil végzi, az a vállalat, amelynek korábban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter volt az elnök-vezérigazgatója.

(MTI)

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. július 12. 19:00
És mire fogja Bukarest használni a fegyvert? Megvédi Erdélyt önmaga ellen?
Márkus István
2017. július 12. 18:24
ha szorulna a kapca ,rögtön kiderülne ,hogy ők testvírek az ortodox vallásban az oroszokkal .
Hunyadi Mátyás
2017. július 12. 14:43
Totál talpnyalás. Aztán majd ők ugranak ki az esetleges konfliktusból legelőször. Hitler is nagyon bízott a románokban. Aztán jött a német tisztek felkoncolása :)
3M..
2017. július 12. 11:54
Trump nagy kupec. Az összes leselejtezett, elavult technikát rásózza az európai szövetségeseire. Ezzel persze a vásárló a saját demokráciaszinjének mutatóit is jócskán megemeli, így a térség mintaállamaivá válnak. A demokrácia szintje manapság a fegyvereladásból számazó bevételek nagyságától függ. A világ legfejlettebb demokratikus állama jelenleg, Szaud Arábia. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!