Budapesti gimnazistákat szállító busz szenvedett halálos balesetet Olaszországban

2017. január 21. 08:32

Legalább tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek egy budapesti diákokat szállító busz balesetében péntek éjjel. A jármű a veronai autópálya kijáratánál oszlopnak ütközött, szétroncsolódott, majd kigyulladt. Egyes források szerint a busz kerekével lehetett gond.

2017. január 21. 08:32

Tizenhatan vesztették életüket egy magyar diákokat szállító busz olaszországi balesetében pénteken éjjel. A tragédiában az ötvennél is több utas közül közel harmincan megsérültek, köztük többen életveszélyes, nagyon súlyos vagy súlyos sérüléseket szenvedtek.

A busz Franciaországból hazafelé tartó 14 és 18 év közötti magyar diákokat szállított, mikor az A4-es autópálya veronai csomópontjánál oszlopnak ütközött, szétroncsolódott, majd kigyulladt.

Menczer Tamás, a külügyminisztérium szóvivője szombat reggel az M1 műsorában elmondta: egy budapesti gimnázium tanulói utaztak a buszon. Sajtóértesülésekből tudjuk, hogy Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjairól van szó, akik az iskola sítáborában voltak. Ezt a gimnázium igazgatója is megerősítette.

Diákok, öregdiákok, tanárok és egy család is a buszon utazott

A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik alapján ennél többen lehettek rajta.

Tóth Gábor, a gimnázium igazgatója megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon. A gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott a járművön. A korábbi hírekkel ellentétben, mely szerint a járművet francia sofőr vezette, az igazgató elmondta: Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra. Hozzátette: a gimnázium minden évben ugyanazzal a busztársasággal, ugyanarra a helyszínre szervezi sítábort.

A konzulok a helyszínre siettek

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, és azt a három veronai kórházat keresi fel, ahová a sérülteket szállították. 12-en úszták meg sértetlenül a balesetet, őket a veronai rendőrségen az éjszaka folyamán tolmács segítségével hallgatták ki, majd egy közeli szállodába szállították.

A milánói külügy minden munkatársa és a római konzul is Veronába utazik, eközben „a miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja” – mondta Menczer.

A kormány együttérzését fejezte ki, és minden segítséget megad

Szombat délelőtti sajtótájékoztatóján újabb adatokat közölt a balesetről Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek. Tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet – tette hozzá. Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és „nagyjából végleges” a kórházban ápoltaké. 

Szijjártó Péter a magyar kormány nevében részvétét és együttérzését fejezte ki. A miniszter elmondta, hogy a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja. 

A busz kerekeivel lehetett a probléma

Szijjártó Péter elmondása szerint egyelőre annyit lehet tudni a baleset körülményeiről, hogy éjfél körül a sofőr elveszthette az uralmat a jármű felett, mely több mint száz méter sodródott, mielőtt nekiütközött egy autópálya feletti híd oszlopának. Ezt követően a busz eleje kigyulladt, és a jármű nagyon rövid időn belül kiégett. A buszban hatalmas fullasztó füst terjengett, valószínűleg ezért nem tudta a gyerekek egy része elhagyni a járművet.

Az olasz hírportálok szerint a busz kerekével lehetett gond. Állítólag egy kamionos a baleset helyszíne előtt 30 kilométerrel látta, hogy valami nincs rendben a kerekekkel.

Fotó: La Repubblica

Összesen 465 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2017. január 21. 23:13
Nem a busz kerekeivel volt a probléma, hanem a busz belseje tiszta műanyag, nem szabadna ilyen éghető szarokból csinálni a berendezést, pár perc alatt szénné ég az egész. Gratulálok a gyártónak, tervezőnek.
Sulammit
2017. január 21. 20:47
OK!
Sulammit
2017. január 21. 19:37
Erdő Péter együttérzését fejezte ki a magyar diákokat szállító busz olaszországi balesete kapcsán 2017. január 21. szombat 16:39 "Erdő Péter bíboros hírportálunknak elmondta, megrendülten értesült a magyar diákcsoportot szállító busz olaszországi tragédiájáról, melyben legkevesebb 16-an meghaltak és 26-an megsérültek. A családok melletti együttérzését fejezte ki, imádkozik a szerencsétlenségben elhunytakért és a sérültek mielőbbi gyógyulásáért. Arra kéri az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjait, hogy január 22-én, vasárnap a szentmisékben emlékezzenek meg az áldozatokról." http://www.magyarkurir.hu/hazai/erdo-peter-biboros-megrenduleset-es-egyutterzeset-fejezi-ki-az-olaszorszagi-tragedia-a
rosszkutya
2017. január 21. 19:13
https://www.facebook.com/events/198958053910313/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!