Sokkolókat vett az Országgyűlési Őrség

2015. május 04. 12:03

A Blikk információi szerint bivalyerős sokkolókat vett 10,1 millió forint összértékben az Országgyűlési Őrség. Az Országgyűlési Hivatal a nemzetközi trendekkel magyarázta az 50 ezer voltos feszültségű áramot az áldozatba vezető eszközök beszerzését.

2015. május 04. 12:03

A Blikk információi szerint negyedik generációs, bivalyerős sokkolókat vásárolt 10,1 millió forint értékben az Országgyűlési Őrség. A Taser X26-os sokkoló a lap írása alapján 5-6 méteres távolságig hatásos. A fegyver két kis tű alakú lövedéket mélyeszt be az áldozat bőre alá, amely dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe. A sokkhatás elől a vastag ruházat sem véd meg, mivel ha nem bőrbe akadnak a tűk, akkor a ruhán keresztül üt az eszköz. A sokkolás 5 másodpercig tart, de az elsütő gomb ismételt lenyomásával a hatás meghosszabbítható.

A Blikk megkérdezte Tarjányi Péter biztonsági szakértő, aki furcsállta, hogy pont az Országgyűlési Őrség szerzett be ilyen fegyvereket. A szakértő elmondta: „Fizikai erőszak, például egy késsel támadó személy ellen remek eszköz, mivel úgy töri meg a támadó ellenállását, hogy nem okoz maradandó sérüléseket” azonban „nem vagyok feltétlenül biztos abban, hogy a Parlamentben helye van ilyen eszközöknek, ennek nem látom a magyarázatát”.

Az Országgyűlés Hivatala a nemzetközi trendekkel magyarázta a lapnak a sokkolók beszerzést. „A Taser típusú elektromos sokkolók beszerzésével azt a nemzetközi téren egyre erősödő trendet követjük, amely a rendészeti felhasználású kényszerítő eszközök között előtérbe helyezi a nem halálos fegyvereket”.

A beszerzés 10,1 millió forintba került, azt azonban nem lehet tudni, pontosan hány darab sokkolót vásároltak a Kossuth tér őreinek. A Hivatal válaszából az kiderült, hogy a beszerzési árban nem csak az eszközök, hanem a cserélhető fejek és a kiképzés költségei is benne vannak.

Együtt: mi indokolja a sokkolók beszerzését?

Az Együtt nem tudja, és nem látja indokoltnak, miért volt szüksége sokkolókra a parlamenti őrségnek. A párt szerint Kövér László magánhadserege már így is túlzott jogkörrel és forrással rendelkezik, és indokolatlan ilyen erős kényszerítő eszközök országgyűlésbeli alkalmazása. A párt ezért felszólítja az Országgyűlési Őrséget, hogy tisztázza: mi indokolja a bivalyerős sokkolók beszerzését, továbbá hogy a nem halálos fegyverek beszerzése azt jelenti-e, hogy a parlamenti gárda mostantól nem használ lőfegyvereket.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2015. május 04. 15:22
Együtt: mi indokolja a sokkolók beszerzését? --------- Ha egy biztonsági őr, aki egy raktárat őriz, lehet fegyvere, a Parlament őrségénél miért ne lehetne sokkoló? Az is lehet egy indok, hogy a sok agyhalott aki kóvályog a városban, az jól gondolja meg, hogy a parlamentbe menjen, mert megrázó élményben lesz része. A beszerzések ellen ma tiltakozók gondolom elsők lennének az óbégatásban, ha netán atrocitás érné valamelyiküket "munkahelyük" környékén.. Hát ez az, minek a sokkoló, amikor le is lőhetnék a kedves hivatlan vendégeket..
Akitlosz
2015. május 04. 13:56
Fél a hatalom a néptől.
BőröndÖdön
2015. május 04. 13:14
Az "agyára" ment a házmesterség a Lacinak...
Csigorin
2015. május 04. 12:47
Oda nem sajnalom, raferne jopar kepviselore, remelem adja majd a teve eloben :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!