Ügyeljünk az idősek folyadékbevitelére!

2014. augusztus 05. 07:41

Aki élt már huzamosabb ideig egy fedél alatt idős családtaggal, megfigyelhette, hogy ebben az életkorban az emberek hajlamosak rá, hogy egyre kevesebb folyadékot fogyasszanak. Pedig a szervezet folyadékszükséglete nem csökken a korral!

2014. augusztus 05. 07:41

 Ami viszont igenis csökken, az a szomjúság észlelése. Pedig már kis mértékű kiszáradás is panaszokat okoz-olvastuk a Magyar Nemzet online-on. 

Már a testtömeg egy százalékánál kisebb folyadékhiány esetén is tapasztalhatóak panaszok: fejfájás, a koncentráló képesség csökkenése, fáradtság, szédülés. Ennél nagyobb, esetleg tartós dehidratáltság esetén légzési nehézségek léphetnek fel, csökkenhet a szellemi kapacitás, mentális problémák adódhatnak, jelentkezhet székrekedés, fogproblémák, szájüregi betegségek vagy vesekő."
De vajon miért nem érzik az öregek,  hogy inniuk kéne?
A szomjúságérzet kialakulásának elsődleges, irányító tényezői a vérszérum nagy ozmolalitása (az agy központi ozmoreceptorai által) és a csökkenő vérnyomás (az érrendszeri, alacsony nyomású baroreceptorokon keresztül).
Embereken és állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szomjúság hiánya időseknél a csökkent ízérzőképesség miatt alakul ki. Új bizonyítékok szerint azonban az agy ízérzékelő központja által küldött jelek megváltozása eredményezi a szomjúságérzet csökkenését az idősödés során."
 
Akármi is az ok, a tanulság egyértelmű: ilyenkor nyáron különösen figyeljünk oda arra, hogy szépkorú szeretteink elég folyadékot vegyenek magukhoz, megelőzve ezzel a súlyos betegségek kialakulását.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!