Az orosz titkosszolgálatnak köze lehet a paksi bővítéshez

2014. augusztus 03. 15:50

Egy francia hetilap, a Nouvel Observateur cikke szerint a Roszatom orosz titkosszolgálati információk segítségével adhatott el „egy európai országnak” atomreaktort. A leírás alapján akár a paksi bővítésbe is beleszólhatott az orosz titkosszolgálat.

2014. augusztus 03. 15:50

A 444.hu szemlézte a legolvasottabb francia hetilap, a Nouvel Observateur cikkét, amely az orosz kémek franciaországi ténykedését mutatja be. A cikk egyik bekezdésében arról írnak, hogy a Roszatom orosz atomenergiával foglalkozó cég azért tudott eladni egy atomreaktort „egy európai országnak” egy atomreaktort, mert az orosz titkosszolgálat megtudta, hogy a szintén atomenenergiával foglalkozó francia Areva már titokban ajánlatot tett. Ezt az orosz titkosszolgálat egy francia forrástól tudta meg.

A leírás illik a Roszatom paksi megbízására, amiről Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2014. január 14-én írta alá az együttműködési szerződést Moszkvában. Egy másik elmélet szerint a cikkben szereplő leírás nem Magyarországra, hanem a finn Fennovoima szolgáltató által tervezett erőműre utal. A finneknél a tendert szintén a Roszatom nyerte, másfél évvel az Areva ajánlata után.

A 444.hu egy korábbi Magyar Nemzet cikkre hivatkozva arról ír az Areva-val kapcsolatban, hogy a cég 2013-ban Mesterházy Attilával tárgyalt egy budapesti szállodában. Az Index a két cég csatájával kapcsolatban megjegyezi: Csehországban, a temelíni erőmű bővítésére kiírt tender során is a franciák és az oroszok pályáztak. A tendert a Roszatom nyerte, azonban a csehek lefújták a projektet a Krím elfoglalása után, garanciahiányra hivatkozva.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. augusztus 04. 11:54
"Az orosz titkosszolgálatnak köze lehet a paksi bővítéshez" az tuti, mivel náluk van az eredeti magyar ügynöklista, amivel olyan mértékig zsarolható az orbán fidesz, hogy tíz perccel az ukrán háború és tíz évvel a szükséges előtt adósították el az országot a ruszkiknak egy emberöltőre.
liberálzöld.
2014. augusztus 04. 09:08
Akkor ezek szerint az hiteles ügynöklista mégis csak Oroszországban van.
A helység galagonya
2014. augusztus 04. 07:59
Több Moszkvát elvtársak!
basatu
2014. augusztus 04. 05:37
Egy rahedli országban működnek orosz atomerőművek,mivel ezek a rendszerek ill. maga az üzemanyag háborús célokra is felhasználható így a jogos hogy a szolgálatok górcső alatt tartják ezeket a létesítményeket is.Mellesleg nekünk mint energiaszegény országnak kell az atomenergia,az USA-nak meg coki,azaz se4mmi közük hozzá,azaz a hazájukkal foglalkozzanak hisz a világ döntő részén közutálatnak örvendenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!