Nouvel Observateur: Orbán elszigetelődött Európában

2012. május 29. 08:47

A francia lapban az AFP beszámolt arról, hogy Orbán Viktor – „Viktátor” – mandátuma felénél erős hatalommal rendelkezik „királyságában”, ám Európában elszigetelődött.

2012. május 29. 08:47

A Le Nouvel Observateur hírportálján az AFP beszámolt arról, hogy Orbán Viktor – „Viktátor” – mandátuma felénél erős hatalommal rendelkezik „királyságában”, ám Európában elszigetelődött. Ismertette, hogy a magyar miniszterelnök és pártja módszeresen építette ki hatalmát az országban, ám ennek az volt az ára, hogy az Európai Unióban ritka módon elszigetelte magát és jelentős gazdasági visszaesést produkált. A francia lap idézte a Magyar Progresszív Intézettől Magyar Kornéliát, aki „orbanizációnak” nevezte, hogy a Fidesz saját elképzelése szerint alakítja az országot. Példaként említette a konzultáció nélkül elfogadott új alkotmányt, mely ellen a cikk szerint százezrek tiltakoztak az utcákon, mivel olyan alapjogokat sért, mint a vallás- és sajtószabadság, de támadást jelent az igazságszolgáltatás ellen is. A cikk kitért rá, hogy az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult az ombudsman és igazságügyi reform ügyében, de nagy port kavart a hazánk uniós elnökségének kezdetekor elfogadott médiatörvény is.

Brüsszel nyomására ugyan a magyar kormány módosított a médiatörvényen, ám a független médiumok továbbra is nyomás alatt vannak, melyet jól példáz a Klubrádió esete is – véli Magyar Kornélia, aki azt is elmondta, hogy Orbán hatalomra jutásakor hadat üzent szövetségeseinek, az EU-nak és az IMF-nek, hogy saját gazdaságpolitikáját valósíthassa meg. Ám két év „szokatlan” intézkedései oda vezettek, hogy ismét az IMF-hez kellett fordulnia. A cikk kiemeli, hogy erre a gazdaságpolitikára a hitelminősítők is negatívan reagáltak, a sajtóban pedig nagy visszhangot kapott, hogy Fideszhez közel álló személyek kerülnek minden pozícióba. Mindez a forint mélyrepüléséhez vezetett. A kormány hatalmas vereséget szenvedett el a gazdaságpolitikában – mondta a Political Capitaltől Krekó Péter, aki szerint az intézkedések kiszámíthatatlanok, melyeket kapkodva fogadtak el.

A cikk kitért a jegybanktörvénnyel kapcsolatos vitára is: ismertette, hogy hosszas huzavona után a kormány hajlandó módosítani a Brüsszel által vitatott törvényen, ám a parlament még nem szavazott róla. Szakértőkre hivatkozva kiemelte, hogy Orbán Viktor ritka nemzetközi elszigeteltségben van, kétoldalú találkozója az EU-csúcsokon rendezetteken kívül aligha akad. Végül a Political Capital adataira hivatkozva a francia lap ismertette, hogy a kormány regnálásának kezdete óta jelentős népszerűségvesztést szenvedett el – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linnet
2012. május 29. 13:22
Mikor szűnik már meg ez a hazug "agresszív intézet" az antiMagyar Kornéliával?
Nomine
2012. május 29. 13:00
ez a "progresszív intézet" egy 2008 óta fenálló 3 személyes kis cégecske liberális elkötelezettségükről íme a bizonyaték: http://mpro.hu/display/jogallami-keretek-orzese/ értitek, majd ők megörzik az illiberálisokkal szemben a jogállamot nevetséges
dr.Kvasztics Fedor
2012. május 29. 11:57
"Példaként említette a konzultáció nélkül elfogadott új alkotmányt, mely ellen a cikk szerint százezrek tiltakoztak az utcákon, mivel olyan alapjogokat sért, mint a vallás- és sajtószabadság, de támadást jelent az igazságszolgáltatás ellen is." Milyen százezrek tiltakoztak az utcákon az új alkotmány ellen? Esetleg a kormány melletti tüntetést próbálják így átszínezni? Na, ennyit a "mértékadó európai" sajtóról, és általában a művelt Európáról. Belefullad a saját szarába a nagy mellénnyel kitalált, nagy csinnadrattával bevezetett euró miatt, de még mindig velünk foglalkozik.
kerecsen
2012. május 29. 11:28
"népszerűség"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!