Népszámlálás vagy székelyszámlálás?

2011. augusztus 06. 18:16

A székelység és magyarság elkülönítése egyszerűen lehetetlen.

2011. augusztus 06. 18:16
Sylvester Lajos

„A többek által hangoztatott »előbb székelyek vagyunk és csak másodsorban magyarok« a romániai népszámlálás esetében hamis és ártalmas. Azonos a nyelvünk, kultúránk, hitünk, őshonosságunk is azonos a Kárpát-medence egészében. Ezt történelmünk, államalkotó szerepünk évszázadai bizonyítják. Eleink képesek voltak, hogy Háromszéktől Turóc vármegyéig az egész térséget »belakják” és a magyarság, a magyar haza, az ország építését szolgálják, amíg ez lehetséges volt. A felmenői révén Turóc vármegyéből rézművesként Kézdivásárhelyre telepedett Turóczi Mózes – a család eredeti neve szerint Jeszenszky – az 1848-49-es ágyúöntő műhely létrehozója minek vallaná ma magát? Magyarnak, vagy székelynek ezzel az ősök lengyel származására utaló Jeszenszky névvel?

Turóczi Mózes Kézdivásárhelyen, a székelyek között nyert magyar nemesi levelet.

»Ünnepnapokon«, hogy úgy mondjam, székely, népszámlálás alkalmával: székelyföldi magyar.

A székelység és magyarság elkülönítése egyszerűen lehetetlen. Jegyzetemben ezért is mondtam mindenki számára érthető hasonlatot: derékon felül ilyen és derékon alól olyanok lehetünk-e?

Nem.”

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panzergeneral
2011. augusztus 07. 14:39
A székely es magyar...csak sokkal jobb!
torresG4
2011. augusztus 06. 22:45
a trianoni dekrétum kihirdetése után egy székely góbé kérdezi a szomszédját......hallottad-e komám, hogy hozzánk csatolták a románokat???
gyumadar
2011. augusztus 06. 18:44
A románokat is meg kellene osztani, mi vagy te ? elrománosodott székely magyar , elrománositott csángó , ungrovlach , oláh , román vagy nyustyu esetleg dák , vagy romanizált barbár?????????,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!