Invázió a reptéren!

2009. július 18. 09:30

Selymesfutrinkák lepték el a ferihegyi repteret, Hardy Mihály saját kezűleg gyűjtött össze kettőt az ártalmatlan bogarakból.

2009. július 18. 09:30
Az MTI-hez egy magát megnevezni nem kívánó reptéri dolgozó levelet juttatott el, amelyben azt írta, hogy a 2-es terminálon zajló építkezések miatt csótányok lepték el a 2A és 2B terminált. - Nemrég körbejártam a terminált, összeszedtem két bogarat, majd elküldtem Merkl Ottónak, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársának - meséli a szóvivő. Merkl Ottó megállapította, hogy a szóban forgó bogarak a nagy selymesfutóknak is nevezett, nagy selymesfutrinkák (Harfalus rufipes). Tájékoztatása szerint ez az egyik leggyakoribb bogár Magyarországon, parlagokon, kertekben, szántókon és bármilyen füves területen - amilyen a repülőtér nagy része és a környéke is - tömegesen fordulnak elő.

A kifejlett bogarak június végén jelennek meg, s egészen októberig kitartanak. Éjszaka aktívak, ilyenkor repülnek is, de csak ha igazán meleg van. Nappal jobbára elbújnak. A nagy selymesfutókat a fény vonzza éjjel, ezért a meleg éjszakákon nagy számban láthatók a kültéri fényforrások körül és a lakásokba is bemennek. Merkl Ottó szerint az épületekbe jutott egyedek néhány napon belül - táplálék és víz híján - elpusztulnak. Védekezni ellenük felesleges, mert teljesen ártalmatlanok. Az embert - főleg nappal - igyekeznek elkerülni. Ha mégis az emberi bőrre jutnak és megzavarják őket, néha savas folyadékot fecskendeznek a potrohuk végéből. Ez esetleg égető érzést okozhat, de vízzel lemosható és gyorsan elmúlik. Hardy Mihály hozzátette: ezek a bogarak évtizedek óta jelen vannak a repülőtéren nyaranta, csak eddig nemigen vették észre őket. Szerinte az utasoknak most sem tűnnek fel, mert „a takarítók nagyon jó munkát végeznek".

Futrinkainvázió a reptéren! (NOL)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!