Boldog vagyok, hogy a világ legjobb helyén élhetek – Árpás László a Mandinernek

2023. június 21. 16:59

Tizenhat éves korában talicskából árulta a jégkását a szabadkai piacon, végigzenélte a horvát tengerpartot, hogy aztán jó néhány kitérő után Etyeken találjon otthonra. Interjú a nemcsak sonkában, vendéglátásban is világbajnok sonkamesterrel, Árpás Lászlóval, aki visszavarázsolja nekünk a gyerekkor ízeit.

2023. június 21. 16:59
null

Farkas Anita interjúja a Mandiner hetilapban.

Néhány napja bárányt sütött nyárson, nekünk kapásból a világ legjobb sült kacsáját ajánlotta. A sonkamesternél nem sonkát kellene enni?
Azt is. De nem tehetek róla, egyszerűen odavagyok a bárányért, állítom, hogy nincs jobb kaja a világon. Csak az a baj, hogy ezt itthon sokan nem tudják. Mert a boltokban, de még a piacon is birkát kapnak bárány helyett; hiába sütik-főzik nyolc órán keresztül, persze, hogy rágós marad. Én viszont nem kevés munkával felkutattam, honnan lehet a legjobb bárányhúst szerezni Magyarországon.

Az érlelés minimum egy évig tart, de hogy egy sonka igazán jó legyen, legalább három év kell hozzá”

És honnan?
Dömsödről hozom. A mangalicahúst pedig Miskolc mellől, Gesztelyről. A mangalicáért szintén rajongok, minden része zseniális, sőt, eleve mangalicazsírt használok mindenhez olaj helyett. Gesztelyen hatezer mangalicát nevelnek, eszeveszett jó hely, érdemes elmenni hozzájuk. Én ha kell, ha nem, oda járok. És már régen nemcsak a hús miatt, hanem mert úgy bánnak velem, ahogy szerintem bánni kell az emberekkel a vendéglátásban, kiszolgálnak a legjobb értelemben. Azt mondja a mester, „gyere, Laci, válassz, melyik malacot akarod”, azt helyben levágja, és megmutogatja a részeket. Vagy szól, hogy van most húsz spéci csülök, vigyek egyet. Ugyanígy a kacsára is megvan a bejáratott lelőhelyem. Hat éve Misitől veszem a piacon, az sem érdekel, mit kér kilójáért, mert még soha nem csalódtam benne.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Misi 07
2023. június 27. 17:29
Mond ki nevezett téged ki /sonka mesternek?/ ,ez röhely te egy kokler vagy
Azmo
2023. június 27. 10:14
3 évig rohasztot hús! Inkább kihagyom! Paraszt sonka: nem tápon és adalékon felnevelt sertés (ilyen már nincs) a különbségét hamar észrevenni mert az ipari sertés húsa teli van vízzel. Két hétig asztali sóban forgatni, majd egy hétig füstölni.
Syr Wullam
2023. június 27. 10:04
Ha még több ilyen vendéglátós lenne ... :-)
hegyivadász
2023. június 27. 09:49
"ma már minden kézműves, ami csak egyszerűen drága. Itt van például a sör. Eladják egy csomó pénzért, mondván, hogy kézműves. De hát mitől az? És mit csináljak, ha én a pár száz forintosat szoktam meg, azt szeretem, és nem is vagyok hajlandó mindenféle divatok miatt lecserélni?" A szívemből szólt! Ismeretlenül is rokonszenves az úriember! És közben megy a downsizing ezerrel. Kétszer annyi pénzért, fele annyit kap az ember. És még csak nem is jobb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!