Boldogok-e a békességszerzők?

2023. február 20. 06:51

Ennyit tudna az önmagát az Isten helyébe emelő világi világ? Lőni egymást?

2023. február 20. 06:51
null
Ókovács Szilveszter

A Mandiner-elődlap Utolsó Figyelmeztetés (UFi) szerzőinek rovata

 

Annyi mindenhez nem értek, hogy az már-már sokoldalúság. Geopolitikus sem vagyok, de amikor a szomszédos háború kapcsán valaki – bárki – úgy minősíti a békéért síkra szálló Magyarországot és/vagy annak miniszterelnökét, hogy eszerint Vlagyimir Putyinnal ért egyet, nem csak a szemöldököm szalad magasra. Teológus sem vagyok, de alanyi magyarként (lásd még: európai) és keresztényként is eszembe jut Jézus Krisztus, aki a külsőségekben gazdag Ószövetség helyett lelki síkra tereli és nyolc boldogságban fogalmazza meg az istenhitet. Ez a nyolc megállapítás a mózesi tízparancsolat továbbfejlesztésének és esszenciájának is látszik. (Ennél rövidebb már csak az egymondatos szeretetparancs, amely viszont terjedelménél fogva jelszó, mottó, általános elv, kibontani épp a nyolc boldogság mikrouniverzumává lehet.)

Én értem, persze, hogy akik a fenti putyinos maszlaggal löttyentik le hazánkat, nem feltétlen bibliai igazságok talaján értelmezik a valóságot, de logikailag az orosz elnök volna Isten, ha az ő kottájából játszik Magyarország. Hát, nem az. Ezzel szemben a béke főnevet ejtik talán legritkábban ki oroszok, ukránok, uniós képviselők, NATO-korifeusok és amerikai szereplők. Abrams, F-16, Leopard 2 innen, nácitlanítás, különleges hadművelet, taktikai atomfegyver onnan, ezek bezzeg sűrűn jönnek. Szomorú cáfolat, hogy jelenleg nagyon nincs kinek a szólamait fújnunk, mert a világ egyik fele egymásnak feszül, és vért meg bosszút szomjazik, a másik része pedig közömbös – vagy ami még rosszabb: számolgatja, mint A fülemile szegény bírája, hogy mennyit fütyül neki bármelyik fél. Hiszen maga a konfliktus, és ha muszáj valahogy eldőlnie, akkor a tetszőleges kimenete is tömi majd az ő zsebeit.

Eközben létezik az ENSZ, amelynek elsődleges feladata – tehát FAO-t, UNICEF-et, WHO-t és egyebeket megelőző módon – a mindenkori nemzetközi polémiák kezelése, csitítása, kitárgyalása, befejeztetése, a béke megteremtése és fenntartása, ellenőrzése. Ma is léteznek a világ számos pontján úgynevezett missziók, dekkolgatnak töltött fegyverű ENSZ-katonák ellenőrző pontokon, néhol üdülés jelleggel.

De vajon mi történik a leghevesebb, a legtöbb emberéletet kioltó és vonzatain keresztül – gabona, olaj, lakhatás, munka stb. – rengeteg ember sorsát fenyegető háború esetében? Nem maradt tán kék sisak a New York-i palota depójában,

hogy az ENSZ főtitkára feltehetné, és ingajáratban közlekedhetne Moszkva és Kijev között?

Esetleg Brüsszellel és Washingtonnal négyszögelve? Hóna alatt paksamétákkal, útitervekkel, megállapodástervezetekkel, mint gyerekkoromban, amikor Kurt Waldheim évekig szisztematikusan összejárta a forrongó Közel-Keletet?

Várjunk csak: kicsoda is ő? Ki a jelenlegi ENSZ-vezér? Hogy hívják? Beugrik valakinek? Segítek: hatodik éve főtitkár, és ez idő alatt történt egy s más globális kihívás, és lám, a WHO-s Gebrejeszusz nevét csak megtanultuk.

António Guterres. Ő a láthatatlan ember. A Szocialista Internacionálé korábbi elnöke, portugál exkormányfő, 1974-es szegfűs forradalmár. Róla van szó, helyesebben róla sincs szó ma sehol. Kérdéseim: egy éve nem néz tévét? Fél a repüléstől? (A Moszkva–Kijev-táv vonaton is megtehető.) Mi tartja vissza, és ha bármi, akkor miért tartjuk mi, ENSZ-tagállamok őt? De menjünk tovább: hol a világ első számú hatalmának első embere az ő megkerülhetetlen felelősségével?

Még él Jimmy Carter, aki Camp Davidben bedobta magát, és majd két hetet töltött Szádáttal és Beginnel – megállapodás lett a vége, hatása máig tart, pedig az USA pártatlansága akkor sem állt fenn. Hová tűnt tehát a békeszerző amerikai elnök, akit két éve Joe Biden alakít?

Nincsenek válaszok. Közben a „magára maradt” egyetlen pápa, Ferenc áthúzta a szent értelmező könyvekben az igazságos háború teológiai igazolását, ez mindkét harcoló oldalnak intés lehet. Ki tudja, talán a fehér reverenda viselője viszi majd a parlamenterek fehér zászlaját?

Ennyit tudna az önmagát az Isten helyébe emelő világi világ? Lőni egymást?

Magyarországnak kék sisakja nincs, igaza van. Boldogok a békességszerzők – csak magányosak ne maradnának!

 

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfogulatlan
2023. február 20. 18:29
Boldogok a rekettyések!
jánosbácsi
2023. február 20. 13:16
Arról mi a véleményed Szilveszter, hogy Orbán Viktor fegyvergyártó nagyhatalmat akár csinálni Magyarországból? Hazug gecik vagytok Szilveszter.
fado
2023. február 20. 12:22
Ennyit. Hisz Jézus Krisztushoz való megtérés nélkül az emberi szív teljességgel romlott és gonosz. Javíthatatlan. Ezért mondja az Úr, hogy új szívre, új természetre van szüksége minden embernek, amit csak ő adhat senki más.
LancelotDuLac
2023. február 20. 11:08
Ennyit tudna az önmagát az Isten helyébe emelő világi világ? Lőni egymást? Állj közéjük nagy tudású, hogy téged lőjenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!