A védőoltás a fény az alagút végén

2021. január 13. 10:26

Legyen-e kötelező a koronavírus elleni vakcina? Tapasztalt-e mellékhatásokat az oltás után Győrfi Pál? Melyik a kedvenc mémje magáról? Az Országos Mentőszolgálat szóvivője üzent az összeesküvéselmélet-hívőknek és a vírusszkeptikusoknak is.

2021. január 13. 10:26
null

Konopás Noémi interjúja a Mandiner hetilapban.

Megkapta már a mikrochipet Bill Gatestől?
Elképesztő ostobaságokat olvasok én is az internetes felületeken: a védőoltással chipet ültetnek belénk, amivel aztán követik a mozgásunkat; vagy hogy mérget fecskendeznek az ereinkbe. Még néha derülnék is a blődségeken, ha nem tudnám, hogy emberéletek és a jövőnk múlik azon, hogy a társadalom miként áll a védőoltáshoz. Azt az időszakot éljük, amikor a központi közlemények helyett sok ember a közösségi médiából tájékozódik, ezért mindannyiunknak nagy felelősségünk van. Az összeesküvés-elméletek egyrészt elszomorítanak, másrészt tehetetlenséget érzek, folyamatosan ott motoszkál bennem a kérdés, miként tudnánk felvenni a harcot a butaságokkal szemben.

Múlt héten beoltották a vakcinával; ha chipről nem is, de esetleg valamilyen mellékhatásról be tud számolni? Izomfájdalom, bőrpír?
Az, hogy milyen mellékhatások fordulnak elő, elsősorban nem a vakcinán, hanem az oltott személy adottságain múlik. Van, akinél minden oltás kisebb izomfájdalommal jár, másnak meg sem kottyan. Most az utóbbit tapasztaltam én is, pici fájdalmat sem éreztem, napokkal később sem. Egyébként az oltások nagyon ritkán, de okozhatnak allergiás reakciót, nálam az sem jelentkezett. Az Országos Mentőszolgálatnál már közel ezren megkapták a vakcinát, de eddig senkitől nem hallottam, hogy komolyabb szövődményt vagy mellékhatást észlelt volna. Csupán minimális fájdalomról számoltak be páran a szúrás helyén, ami minden oltásnál előfordulhat, hiszen olykor fájdalomérző receptort, idegvégződést találhat el a szövetekbe hatoló tű.

Pfizer–BioNTech-vakcina a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban. <br> Fotó:  MTI / Mohai Balázs
Pfizer–BioNTech-vakcina a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban.
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Lapinformációk szerint kezd kaotikussá válni az egészségügyi dolgozók oltása, a Magyar Orvosi Kamara prioritási sorrendet várna. Ön mit tapasztal?
Ennek az ellenkezőjét. Engem mint egészségügyben dolgozót a Semmelweis Egyetem Üllői úti klinikáján oltottak be. Szép rendben ment a folyamat: először egy adatlapot kellett kitölteni, utána vizsgálat következett hőmérsékletméréssel, majd megkaptam az oltást, amit félórás megfigyelés követett. Van prioritási sorrend azért, hogy a betegellátásban ne keletkezzen zavar. Az oltási rangsorban első helyre került az egészségügyben dolgozók csoportja. Nagyon furcsa volt látni, hogy ezúttal a betegek helyét orvosok és ápolók vették át a váróban. Meg is hatódtam, hogy most azok az emberek kapnak védelmet, akik az életüket arra tették fel, hogy másokon segítsenek – mindezt azért, hogy a munkájukat tovább végezhessék. Érdekes keveredése ez a segítő és a segített szerepének.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!