„Jobb partner vagyunk, mint Oroszország és Kína”

2020. február 20. 00:06

Miért hívta meg Donald Trump a Fehér Házba Orbán Viktort? Mi a közös a két vezetőben? Kell-e félni Kínától és Oroszországtól? David B. Cornsteint, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét kérdeztük a geopolitikai játszmákról, a demokrácia jelzőiről, valamint az amerikai–magyar viszony súlypontjairól.

2020. február 20. 00:06
null

Maráczi Tamás interjúja a Mandiner hetilapban.

Mi Magyarország valós politikai súlya az Egyesült Államok szemében?
Sok évvel ezelőtt az emberek Kelet- és Nyugat-Európában gondolkodtak, és nem tudatosodott, hogy létezik Közép-
Európa is. Ma viszont már jelentős érdekek ütköznek ebben a térségben, így az Egyesült Államok számára is alapvető fontosságúvá vált a régió. Magyarország NATO-tagként szövetséges és baráti ország, az amerikai elnök és a magyar kormányfő között jó kapcsolat van, ahogy a két ország között is.

A változó geopolitikai helyzet, az orosz politikai és a kínai gazdasági befolyás növekedése váltotta ki Amerika érdeklődését a régió iránt? 
Kínának egyértelmű érdekei vannak itt, a Huawei terjeszkedik, most pedig az 5G mobiltechnológia kiépítésével vannak jelen, és persze Oroszországnak is komoly érdekeltségei vannak a térségben. De úgy gondolom, mi jobb partnerek vagyunk, mint Oroszország és Kína. Kicsit aggódunk is Magyarországért e két országgal ápolt kapcsolatai miatt, de meggyőződésem, hogy Budapest is érzi az e kapcsolatokban rejlő veszélyt.

Ez is belejátszhatott abba, hogy hosszú évek után Orbán Viktort hivatalos látogatásra hívták meg a Fehér Házba?
Igen, nagyon is. A karácsonyi szünetben huzamosabb időt töltöttem Trump elnökkel, ezért tudom, valóban nagy tisztelettel van a magyar miniszterelnök iránt, erős vezetőnek tartja, és látja, hogy hasonló ügyekért harcol, mint ő. 
Az Egyesült Államok részéről tehát őszinte nyitottság, érdeklődés van Magyarország iránt.

A demokrácia nem liberális vagy konzervatív. Mi féltve őrizzük szabadságjogainkat: a sajtó-, a szólás- és a vallásszabadságot
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!